Barion Pixel

hello@mentesutakon.hu

Mentes Utakon Logo

Reform dödölle (gluténmentes, vegán, hisztaminszegény)

Mentes Utakon - Reform dödölle (gluténmentes, vegán, hisztaminszegény)

Ha hiányolni szoktad a hagyományosabb ételeket nálam, akkor ez most Neked szól! Sütőben sült dödöllét készítettem gluténmentes, vegán verzióban, hisztamindiétába illeszthetően. Nem mondom, hogy fogyókúrás is, viszont egy egyszerű, laktató és egészséges étel. Visszahűtve még nő a burgonya rezisztens keményítőtartalma is, illetve mivel zabliszttel készítettem, amúgy is lassabb a felszívódása. 

Bár nincs tele szuperfoodokkal, de azért azt hadd mondjam el, hogy nem kell félni a krumplitól! Eddig azért nem volt nálam krumplis recept, mert allergiás voltam rá, és ezt elég lassú ütemben tudtam visszavezetni, de igen, már egy full krumplibombás ételt is meg tudok enni kellemetlen panaszok nélkül! 😊

Mentes Utakon - Reform dödölle (gluténmentes, vegán, hisztaminszegény)

Recept (6 adag)

Hozzávalók

*Ha tolerálod, akkor picire kockázott tofuval is készítheted, de most szándékosan olyan opciót hoztam, ami minden diétába belefér.

**Kezdő hisztaminérzékenység esetén maradj inkább a sózott kókuszjoghurtnál, mert a vegafölök általában tartalmaznak élesztőkivonatot és/vagy valamilyen hüvelyesből nyert fehérjét.

Elkészítés

  1. A krumplit pucoljuk meg és kockázzuk fel, majd ~2 liter sós vízben főzzük puhára.
  2. 300 ml főzővizet őrizzünk meg, és ezzel pürésítsük le a leszűrt burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 7-8 ek gluténmentes zablisztet és alaposan elkeverjük.
  3. 5 ek kókuszolajon üvegesre pirítjuk a felkockázott fehérhagymát.
  4. A burgonyás masszából 2 kanál segítségével galuskákat formázunk, és beleforgatjuk a kókuszolajos hagymába.
  5. A galuskákat egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe (nálam 23*30 cm) szorosan egymás mellé sorakoztatjuk, a maradék hagymát eloszlatjuk a tetején.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon légkeverésen addig sütjük, még aranybarnára pirul a teteje (kb. 20 perc).
  7. Közben elkészítjük a répa „bacont”: a répát pucoljuk meg, vágjunk le a tetejéből, és az aljából is. Egy hámozó segítségével elfektetve vágjuk vékony szeletekre a répát, majd késsel keresztben vágjuk csíkokra, vagy ahogy tetszik. Kevés kókuszolajon kezdjük el lepirítani, majd hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerezzük, a pirospaprikát pedig csak akkor adjuk hozzá, mikor már majdnem kész. Ropogósra pirítjuk.
  8. A dödöllét tálaljuk a vegán tejfölhelyettesítőnkkel, pirított répa szórással, friss metétőhagymával vagy más zöldfűszerrel meghintve.

Bár nem a leggyorsabb az elkészítése, de roppant egyszerű, és nem kell hozzá sok extra dolog. Nekünk nagyon ízlett, remélem, Nektek is fog!

Szeretettel,

Detti

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?