Az első tofus recept, amit fel merészkedek rakni ide, de ne aggódjatok, ha valaki nem fogyaszthatja, akkor vegán verzióban jackfruittal, vagy pirított csirkemellel is elkészíthető (csak kérlek legyen szabadtartású, GMO takarmánymentes). Így a recept könnyedén hisztaminszegénnyé varázsolható! Egyébként én Toffini tofut használok, ami haza termék, bio és GMO mentes. Sokan félnek a szójától, de mértékkel fogyasztva nagyon is egészséges élelmiszer! 😊
A spárga szezon pedig élvezzétek ki, amíg tart, mert tele van hasznos tápanyagokkal, és számtalan módon elkészíthető. Nálam is volt már vele leves, rizottó, érdemes körbenézni itt a blogon is recept ügyben.
Nem szaporítom a szót, mutatom az újabb egyszerű de nagyszerű receptet.
Recept
Hozzávalók: Hagymás barnarizshez
- 1 fej fehérhagyma
- 150 ml bio barnarizs
- 350 ml (szűrt) víz
Hozzávalók: Spárgához
- 400 g zöld spárga
- Kevés kókuszolaj
- Pici só, fehérbors és fokhagymagranulátum
Hozzávalók: Fűszeres pirított tofuhoz:
- 300 g bio tofu*
- 2 ek tápiókakeményítő
- parajdi só
- Fűszeres öntet**: 4 ek juharszirup (cukormentes verzióért pici víz is jó + csipet édesítő), 1 ek almaecet, 1-1 tk őrölt paprika, fűszerkömény és koriandermag, 1/2 tk fokhagyma granulátum, 1 csipet só, 1 ek víz
*Kezdő hisztaminérzékenyként, szója allergia esetén szabadtartású, GMO-mentes takarmánnyal etetett csirkehússal, vagy vegán verzióért jackfruittal is helyettesítheted!
**Bevallom a képen most nem házi szósszal készítettem, hanem Chiliyard ázsiai-körtés-fermentált feketefokhagymás umami szósszal, ami egy enyhén csípős, keleties ízvilágú, isteni finom öntet. A fotózás napján épp siettem, és mivel ez részben hasonlít a házi szószra, most egyszerűsítettem – igen, velem is megesik. 😊
Elkészítés
- A fehérhagymát felkockázzuk, és pici kókuszolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az átöblített bio barnarizst, és kicsit tovább pirítjuk. Felöntjük a vízzel, hozzáadunk 1/3 tk parajdi sót, majd fedő alatt alacsony fokozaton, időnként megkevergetve addig főzzük, míg felszívja a vizet (kb 40 perc, ezért érdemes ezzel kezdeni).
- A spárgát megmossuk, fás végeit levágjuk, a száron lévő nagyobb „pikkelyektől” megtisztítjuk, Kevés kókuszolajon elkezdjük lepirítani, fűszerezzük, majd aláöntünk egy kevés vizet, és fedő alatt pároljuk, míg megpuhul.
- A tofuról egy ronggyal/papírtörlővel itassuk fel a nedvességet, majd kézzel morzsoljuk nagyobb darabokra egy tálba, Kicsit sózzuk meg, majd forgassuk össze a tápiókakeményítővel (vagy más keményítővel). Kókuszolajon pirítsuk barnára, ropogósra.
- Keverjük ki a tofuhoz az öntetet is, majd a öntsük a lepirított tofuhoz, keverjük el, 1-2 perc után vegyük le a tűzhelyről.
- Közben lassan a rizs is kész, mehet a tálalás, jóétvágyat! 😊
Bár kicsit sok lépésnek hangzik, összességében azonban mégis könnyedén, és viszonylag gyorsan elkészül ez a tápanyagdús fogás! Bízom benne, hogy Nektek is ízleni fog!
Szeretettel,
Detti