Most egy előételnek, főételnek vagy akár különleges vendégvárónak való receptet hoztam Nektek, ami nem más, mint egy lepénykenyér. A hagyományos recepteket bújva próbáltam olyan alternatívát összerakni, ami hozza az eredeti kenyér jelleget és puhaságot is, de közben mégis egészséges és lassú felszívódású, magas rosttartalmú legyen. Na, és persze finom!
Azt gondolom, jól sikerült, egyszerű recept, amit rengeteg variációban fel lehet használni. Fogyaszthatjátok zöldségraguval, pestoval, brokkolipestoval, tejfölhelyettesítővel, fokhagymásan, vagy akár indiai jelleg levesek, dahlok mellé is. Vagy ahogy kedvetek tartja! 😊
Recept
Hozzávalók (12 lepénykéhez)
- 100 g barna rizsliszt
- 160 g tápiókaliszt/keményítő
- 12 g útifűmaghéj(őrlemény)
- 5 g parajdi só
- 2 g szódabikarbóna
- 250 g kókuszjoghurt
- 1 kupak almaecet (vagy citromlé ha tolerálod)
- kevés kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés
- Egyszerűen laposan dolgozz össze kézzel minden összetevőt, jól gyúrd össze, míg egybe nem áll.
- Oszd 12 körülbelül egyforma darabra a tésztát, formázz belőle golyókat, lapítsd szét, majd kézzel formázd vékony lepénnyé.
- Tapadásmentes serpenyőben, kevés kókuszolajon süsd ki mindkét oldalát, míg szépen megbarnul.
Tálald tetszés szerinti feltéttel. Frissen a legjobb, de újra is lehet melegíteni, vagy akár le is fagyaszthatod. Remélem, Te is szeretni fogod!
Szeretettel,
Detti