Barion Pixel

Medvehagymás-bazsalikomos pesto házi kovászos kenyérrel (gluténmentes, vegán, hisztaminszegény)

Medvehagymás-bazsalikomos pesto házi kovászos kenyérrel (gluténmentes, vegán, hisztaminszegény)

Medvehagymás-bazsalikomos pesto házi kovászos kenyérrel

Termékajánlós recept következik, amikért odáig lesztek, hiszen nem csak finomak, de egyszerűen készíthettek velük házilag tápláló és egészséges ételeket, amit még a bélflórátok is szeretni fog!

Az egyik titkos összetevőnk a SajtOM fermentált kesusajt lesz. A Mentes Borral megindultam ugyanis a legfinomabb vegán sajt nyomába – mivel nagyon ellenzem az ipari tejtermékek fogyasztását, de ennek ellenére az átlag bolti „műsajtokat” is csak alkalmi fogyasztásra tudom ajánlani. Miért jó akkor ez a termék? Mert az áztatás és fermentáció miatt könnyen emészthető és jól hasznosulnak belőle a tápanyagok, csak természetes összetevőket tartalmaz, azaz nincsen benne se tartósítószer, se adalékok, se aromák. És nem mellesleg annyira finomak, hogy még a sajtimádó apukám is azt mondta: „Ez olyan jó, hogy lehet, hogy sajtvegán leszek!” A SajtOM termékeit haladó hisztamindiétában már meg lehet próbálni, amennyiben bírjátok a kesudiót és már tudtok visszavezetgetni élelmiszereket.

Ha esetleg lemaradtál róla, akkor nézd meg a SajtOM tulajával, Bálinttal készített TikTok videónkat is:

másik csoda alapanyag amit nem is tudom, hogy miért csak most fedeztem fel, az az It’s Us kate’s low carb kovászos kenyér lisztkeveréke. Sütőpor és szárított rizskovász van benne, és élesztő nélkül is szuper kenyér, kifli vagy zsemle süthető belőle. Magas rosttartalmú, tápiókakeményítővel, bambuszrostliszttel, és – ami miatt külön felkaptam rá a fejemet – cikóriainulinnal. Az inulin rendkívül hasznos tud lenni a bélflórának, de itt meg kell említsem, hogy bélgyulladás esetén viszont legyetek nagyon óvatosak az ilyen magas rosttartalmú lisztekkel, illetve SIBO esetén is problémás lehet. Hisztamin szempontból viszont az egyetlen kétes összetevő az a minimális citromsav, ami benne van, de tapasztalatom szerint nagyon ritka, hogy ez problémát okozzon. Szóval szerintem érdemes kipróbálni mert alapvetően szuper termék, ez is ízlett a mindenevő családomnak is. Szép kis bubisan megkel, jó az állaga akár frissen vagy pirítósnak is. Szeletelve / zsemleként nyugodtan le is fagyaszthatjátok, felolvasztva a friss kenyér élményét adja!

A pesto tésztával is szuper, de szerettem volna ezt a kenyér receptet is megmutatni, ezért most ezzel komponáltam meg, hiszen pirítóssal is nagyon ütős kombo! Na ha már eléggé csorog a nyálatok, mutatom a receptet!

Medvehagymás-bazsalikomos pesto házi kovászos kenyérrel

Recept (2-4 adag)

Hozzávalók

Megvehagymás-bazsalikoms pesto

*Pro tipp: ha pl. kovászos ubi készítésből maradt fermentált fokhagymával készíted, meg ízletesebb és bélflórabarátabb lesz!

Gluténmentes kovászos kenyér egyszerűen

Medvehagymás-bazsalikomos pesto házi kovászos kenyérrel

Elkészítés

  1. A pestohoz csak mindent turmixoljunk össze alaposan egy aprítógépben.
  2. A kenyérhez keverjük össze a nedves összetevőket, majd alaposan gyúrjuk össze a liszttel, és 10 percet lefedve pihentessük.
  3. Formázzunk belőle kenyeret vagy 4 zsemlét/kiflit. Kenjük le a tetejét kókuszolajjal, majd mélyen vágjuk be.
  4. Előmelegített sütőben 190 fokon (légkeverésen) a kenyeret 60 percig, zsemlét/kiflit kb. 45 percig sütjük, majd kihűlés után vágjuk meg.

Szerintem egyiket sem tudjátok elrontani, és nagyon bízom benne, hogy az ízükben sem fogtok csalódni! Fogyasszátok egészséggel!

Szeretettel,

Detti

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?