Még egy utolsó pillanatos mindenmentes medvehagymás recept. Hisztaminszegény (1-es besorolású összetevőkkel), FODMAP és fruktóz diétába illeszthető, számtalanféleképp felhasználható recept alap mindössze néhány összetevőből. Tökéletes pirítósra kenve, tésztához, vagy akár szószok ízesítésére is. Növényi tejszínnel / joghurttal kikeverve mártogatósnak is fogyasztható. Hogy változatosabban fogyasszam a magvakat is, most kivételesen fenyőmagot használtam, aminek elég karakteres íze van, amit a pirítás mégjobban előhoz, de ízlés és egyéni tolerancia szerint elkészíthető blansírozott mandulával vagy kesudióval is.
Ebből egy kis üvegcsényi mennyiség lesz, de mivel elég tömény, amúgy sem kell belőle sokat használni. Bár nem próbáltam, de szerintem akár fagyasztható is, ha még most gyorsan csinálnátok egy nagyobb mennyiséget, amíg van friss alapanyag. Számomra nagyon finom, különleges lett, és persze az is előny, hogy pillanatok alatt elkészül!
Recept
Hozzávalók
- 50 g friss medvehagyma
- 40 g fenyőmag (helyettesíthető mandulával/kesudióval)
- 15 g extraszűz olívaolaj
- 1 csipet parajdi só
- kevés fehérbors
- opcionális: 1 kis gerezd fokhagyma, ha erősebben szereted (ha tolerálod!)
(+ esetleg kevés citromlé is szuperül passzol hozzá, de ezt már csak haladó hisztamindiétában javaslom!)
Elkészítés
- A fenyőmagot serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg, míg elkezd barnulni a széle.
- A medvehagymát mossuk meg, a szárait vágjuk le, majd tegyünk minden összetevőt egy aprítógépbe és jó alaposan aprítsuk le, míg teljesen krémes lesz (szükség esetén az edény széléről közben óvatosan kavarjuk le a feltapad részt).
És valóban ennyi. Bízom benne, hogy Nektek is ízleni fog!
Szeretettel,
Detti