December közeledtével elkezdem az ünnepi hangolódást. Lesznek újdonságok is, de most egy, a tavalyi Ünnepi receptes kiadványomból vett receptemet osztom meg. Ez egy igazi reform hortobágyi palacsinta, vegán változatban. Az ízélmény ígérem nem marad el! Kicsit körülményesebb az elkészítése a többi receptemhez képest, de megéri a fáradtságot! Kápráztasd el a vendégeket ezzel a guszta fogással az ünnepi asztalon! Ha szeretnéd, természetesen húsos verzióban is elkészítheted… 🙂
Recept (4 adag)
Hozzávalók
- 200 g natúr jackfruit
- 2 közepes kápia paprika
- 2 közepes répa
- 1 nagy fej fehérhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 1/3 tk fűszerkömény (kihagyható)
- 2 tk petrezselyem
- Só, kevés fehérbors
- 200 ml növényi joghurt (nálam kókusz)
- 1 tk tápióka keményítő
- 1 ek kókuszolaj + tepsi kikenéshez
- + növényi joghurt a tálaláshoz
Palacsintához
- 200 g gluténmentes zabliszt
- 30 g tápiókakeményítő
- 5 g útifűmaghéj
- 1 l víz
- 2 nagy csipet só
- 1 ek kókuszolaj + a sütéshez
Elkészítés
- A hagymát vágjuk apró kockákra, a fokhagymát aprítsuk fel.
- A répát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a paprikát tisztítsuk meg a csumájától és a magoktól, majd hosszában vágjuk 4 felé és keresztben csíkozzuk fel.
- A hagymát kezdjük el pirítani a kókuszolajon, majd amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a fokhagymát is.
- Adjuk hozzá a jackfruitot, fűszerezzük, és néhány percig pirítjuk.
- Ezután hozzáadjuk a répát és a paprikát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Adunk hozzá még egy kis sót, és addig forraljuk alacsony lángon, míg megpuhulnak a zöldségek (kb. fél óra).
- Ha elkészült, szűrjük le a levét, majd a jackfruitot és a zöldségeket aprítógépben pürésítsük össze.
- A levéhez adjuk hozzá a tápiókakeményítővel (vagy liszttel) kikevert növényi joghurtot és alaposan keverjük el.
- A palacsintához robotgéppel mindent alaposan keverjünk össze, majd kicsit hagyjuk állni, amíg az útifűmaghéj megszívja magát.
- Kevés kókuszolajjal kikent palacsintasütőben merőkanálnyi adagokat süssünk aranybarnára. (Kicsit lassan sül át, jól barnítsuk be a szélét.)
- A kész palacsintákat töltsük meg kb. 2 evőkanálnyi pürével az egyik szélén, majd két szemközti oldalát felhajtva keresztben csavarjuk fel (nekem 8 kisebb darab lett), és sorakoztassuk őket egy kókuszolajjal kikent tepsibe/jénai tálba.
- Öntsük rá a szószt, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig.
- Tálaljuk egy kevés növényi joghurttal.
A tölteléket ízlés szerint készítheted teljesen pürésre (én így szeretem jobban), vagy akár darabosra is. A tálaláshoz tolerancia szerint vegán tejfölhelyettesítőt is használhatsz. Ha kiadósabb palacsintákat szeretnél, a töltelék mennyiségét akár duplázhatod is. Jó étvágyat hozzá!
Szeretettel,
Detti