
Ideje volt már valami jó kis gluténmentes-vegán, hisztaminszegény ebéd receptnek… Szokásos módon igyekeztem egy különösebb konyhai tudást nem igénylő, gyorsan összedobható fogást összeállítani némi csavarral, hogy mégis különleges és egészséges legyen.
A zöldbab és a csiperkegomba fogyasztását „nullás” hisztamindiétában nem ajánlom, azonban pár hét után mindkettő jó eséllyel fogyasztható lehet! Azért ne egyszerre próbáljátok visszavezetni őket, mert nehezen emészthetők, viszont nagyon egészségesek, és ugyebár az a cél, hogy minél színesebben, tápanyagdúsabban táplálkozzunk!

Recept (4 adag)
Hozzávalók
- 200 ml fekete rizs + 500 ml víz + 1 tk só
- Kókuszzsír a sütéshez
- 1 fej fehérhagyma
- 250 g bio csiperkegomba
- 400 g (fagyasztott) zöldbab
- 1 tk só (tengeri/himláya/parajdi)
- 2 ek pirospaprika
- Kevés fehérbors
- 200 ml kókuszkrém (vagy növényi főzőkrém)
Elkészítés
- A rizst mossuk át alaposan és tegyük fel főni a sós vízben. A fekete rizs nagyon lassan puhul meg, így legyen az az első lépés. Fedő alatt alacsony fokozaton legalább 30-40 percig pároljuk, míg el nem fő a leve, ezután zárjuk le és lefedve tegyük félre.
- Közben kockázzuk fel a hagymát, aprítsuk fel a gombát (én most a szárát is beletettem, szép friss gombát pucolni sem szoktam).
- Kókuszzsíron pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát és a paprikát, és kicsit pirítsuk le, majd öntsük fel kb 150 ml vízzel (később még adhatunk hozzá, ha kevésnek látjuk.)
- Hozzáadjuk a csapott teáskanálnyi sót és a fehérborsot, majd alacsony fokozaton rotyogtassuk addig, míg a gomba meg nem puhul.
- Ezután mehet bele a fagyasztott zöldbab, magasabb fokozaton kiolvasztjuk és pár percig pároljuk, majd felöntjük a kókuszkrémmel, és ezzel is forraljuk 2-3 percig, szükség esetén tovább fűszerezzük.
- Ezidő alatt a rizs is megfő, és már tálalhatjuk is a finom fogást! 🙂
Remélem, ezzel is sokatoknak adhattam új ötletet, és szeretni fogjátok a receptet!