
Vigyünk színt a borongós napokba! Ez a hamis vegán túrókrém fogyasztható reggeliként, vagy akár desszertként is. Sokan már biztos ismeritek a kölestúrót, de most elhoztam Nektek, hogy én hogyan készítem – szerintem isteni.
A köles egyébként egy viszonylag lassan felszívódó szénhidrát, tele vitaminokkal (főként B-vitaminnal) és ásványi anyagokkal (például kálium, kalcium, magnézium). Ezen felül a kölesnek magas a fehérjetartalma, lúgosító és prebiotikus hatású – tehát tökéletes része lehet egy egészséges és tápláló reggelinek. Pajzsmirigy betegségben szenvedőknek fogyasztása viszont csak minimális mennyiségben javasolt goitrogén tartalma miatt.
Nálam ennek a tetejére is egy nagy adag gyümölcs szokott kerülni, mivel nálam ez is része a kiegyensúlyozott reggelinek, ha lassú felszívódású szénhidrát- és magas rosttartalmú dolgok mellé fogyasztom. (Tehát például zab vagy köles mellé, és véletlenül sem cukros müzlivel – mondjuk ilyet én egyébként sem eszem.) Na lássuk végre, hogyan készül ez a finomság!

Elkészítés ~25 perc
Recept (2 adag)
Hozzávalók
- 100 ml hántolt köles
- 300 ml víz
- 100 ml kókusztej
- 2 csapott tk steviás kókuszvirágcukor (ötszörös erősségű)
- 1/2 tk vanília őrlemény vagy 1/2 csomag vaníliás cukor
- 1 ek almaecet vagy citromlé annak, aki tolerálja, de ki is hagyható
- 1 csipet só
- 100 ml sűrű (~80%) kókuszkrém
*Fruktózérzékenység esetén steviával, eritrittel, FODMAP diéta esetén juharsziruppal/tápiókasziruppal édesíts.
Elkészítés
-
- A kölest alaposan mossuk át, majd tegyük fel főzni a vízzel és a kókusztejjel.
- Adjuk hozzá az édesítőt, a vaníliát, a csipet sót és az almaecetet egy kis savanyításnak, és körülbelül 15-20 perc alatt főzzük puhára.
- Ha megfőtt, szedjük át aprítógépbe, és adjuk hozzá a kókuszkrémet. Ennek mennyiségét a kókuszkrém sűrűségének megfelelően, vagy ahhoz mérten változtathatjuk, hogy milyen állagú krémet szeretnénk kapni.
- Botmixerrel pürésítsük össze tetszés szerint kicsit darabosra, vagy teljesen krémesre.
- Tálaljuk egyéni tolerancia szerinti gyümölcsökkel, egyéb toppingokkal.
Ez inkább egy hétvégi reggeli, mert azért kicsit tovább tart elkészíteni, de ráérősebb reggeleken egy igazán jó napindító. Egyébként sütemény tölteléknek is kiváló. Érdemes lehet egyből nagyobb adagot készíteni! Remélem, Nektek is ízleni fog!