Egy igazán egyszerűen és változatosan elkészíthető, egészséges és finom ebéd. Nálam vegán, hisztaminszegény változatban készült, de ízlés és egyéni tolrancia függvényében végtelen variációban elkészíthető. Én régen nagyon szerettem néha enni egy jó kínait, most viszont, hogy a szójára allergiás vagyok, és hisztamin diétában sem ajánlott, szó sem lehet a szójaszószos ételekről. Na de tudtátok, hogy létezik erre egy hisztaminbarát, és nem mellesleg sokkal egészségesebb alternatíva? A kókusz aminó szósz, mely kinézetében és ízében is teljesen hozza a szójaszósz jelleget, így remekül passzol a keleti ételekhez.
Nekem ebből most 3 adag jött ki, de ez változhat a zöldségek méretétől. Lássuk is a receptet!
Recept (~3 adag)
Hozzávalók
- 3 adag rizstészta
- 1 közepes fej brokkoli
- 1 kaliforniai paprika
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes cukkini
- só
- petrezselyem
- bazsalikom
- kurkuma
- fűszerkömény
- kókusz aminó
Elkészítés
- A brokkolit vágjuk rózsákra, a paprikát és a cukkinit kockázzuk fel, a répát pedig pucolás után vágjuk karikákra/csíkokra.
- A zöldségeket pároljuk puhára, közben sózzuk és fűszerezzük.
- A rizstésztát főzzük meg úgy, hogy ne puhuljon meg túlzottan, és semmiképpen ne főljön szét.
- Kevés olívaolajon pirítsuk meg a tésztát, majd tálaljuk a zölsdégekkel.
- A tetejét locsoljuk meg kókusz aminóval.
Bizony ilyen egyszerű! És ami még jobb, hogy sokféle zöldséggel variálható (hisztamin diétában pl. fehér hagyma, édeskömény, friss korianderlevél, káposzta, kínai kel, különböző csírák, gyömbér (reszlve); haladóknak akár fehér csiperkegomba vagy póréhagyma. Aki pedig szeretne, természetesen húst is adhat hozzá. A változatos táplálkozás és a minél többféle zöldség fogyasztása rendkívül fontos a bélflórának, így bátran kísérletezzetek más variációkkal is!