Kinek volt még a kedvence a rántott camambert áfonyadzsemmel? Nekem nagyon nehéz volt lemondani róla, de igazából tejterméket szerintem már 5 éve nem fogyasztok, és szerencsére egészen sikerült megbarátkoznom a növényi sajtokkal. Na persze azokat sem érdemes túlzásba vinni, és meg kell válogatni, melyiket vesszük meg. Nekem a Violife sajtok váltak be a legjobban, összetevők miatt is ez maradt leginkább, mivel ebben nincs se élesztőkivonat, sem más összetevő, amit én nem tolerálok.
Na szóval úgy gondoltam, újra kéne gondolni egy ilyen receptet. Bár a sajt nem camambert, és nem is igazán rántott, mert csak mandulabunda került rá, azért így is remekül passzol a különleges chutney-mhoz. A chutney igazából egy fűszeres lekvár, ha valakinek új lenne ez a fancy kifejezés. Sima áfonyadzsemet már láthattatok nálam, most viszont tettem bele egy kis csavart, ugyanis fehérhagymával, és hisztaminszegény vörösborral készítettem, ami tényleg nagyon különleges ízt adott neki. Én most vegyes erdeigyümölccsel dolgoztam, de ha ezeket nem tolerálod, vagy zavar, hogy kis magok vannak benne, akkor használj sima fagyasztott áfonyát!
A recept előtt még kicsit vissza a sajthoz. Erre ugyanis 2 opciót hoztam, egy vegán és egy fürjtojásos verziót. A képeken a fürjtojásos megoldás látható, de ha teljesen vegánul készítenétek el, akkor víz és útifűmaghéj keveréke is használható ragacsnak, amin megtapad a mandula. Ezzel viszont érdemes vigyázni sütéskor, mert a víz miatt jobban fröcsöghet az olaj, de egy magasabb falú edénnyel vagy kontaktgrillben/sütőben sütve balesetmentesen kivitelezhető az elkészítése!
Amúgy az egész fogás viszonylag gyorsan elkészül, és a látszat ellenére egyszerű is! És persze megéri vele dolgozni, mert naaaagyon finom! Na csapjunk is bele!
Recept
Hozzávalók
- Erdeigyümölcs chutney:
- 1/2 ek kókuszolaj
- 250 g fagyasztott erdeigyümölcs / áfonya
- 1 kisebb fej fehérhagyma
- 1 dl hisztaminszegény vörösbor
- 1-2 tk édesítő
- só, fehérbors
- Hagymás rizs (2 adag):
- 100 ml basmati rizs
- 1 kisebb fej fehérhagyma
- 1/2 ek kókuszolaj
- 250 ml víz
- só
- Mandulabundás sajt:
- Növényi grillsajt (pl. Violife)
- Gluténmentes liszt
- “Ragacs”: fürjtojás / 50 ml víz + 1/2 ek útifűmaghéj
- Szeletelt / durvára aprított mandula*
- kókuszolaj a sütéshez
*ha nem tolerálod a mandulát, a panírhoz használhatsz pl. kölesprézlit, köles/zabpelyhet, sörélesztőpelyhet vagy toleranciádnak megfelelő egyéb gm panírt
Elkészítés
Érdemes a fenti sorrenden haladni az elkészítéssel, így kb. minden egyszerre készül el.
- A chutneyhoz először kezdjük el üvegesíteni az apróra vágott fehérhagymát, majd ha elkészült, adjuk hozzá a fagyasztott gyümölcsöt. Kevergessük, majd ha megpuhult a gyümölcs, egy villával nyomkodjuk szét, amennyire tudjuk.
- Mehet bele a bor, az édesítő, kevés só és fehérbors, majd kb fél óráig rotyogtatjuk – és kevergetjük-, míg jól besűrűsödik. (Kihűlés után mégjobban összeáll majd.)
- Amíg rotyog a chutney, pirítsuk le kókuszolajon a hagymát a rizshez. Ha üveges lett, adjuk hozzá a rizst, kicsit pirítsuk, majd öntsük fel a vízzel, sózzuk, és addig forraljuk alacsony lángon, míg el nem fő a víz alóla. Ezután lefedve hagyjuk állni még 5-10 percet.
- A sajthoz vágjunk ketté egy vegán tömböt (mondjuk egyben is maradhat, de szerintem így jobban néz ki, és többnek érzi az ember a tányéron), majd forgassuk tetszőleges gluténmentes lisztbe.
- Ezután jöhet rá a fürjtojás vagy teljesen vegán verzióhoz az útifűmaghéjas kocsonya (ehhez a vizet és az útifűmaghéjat jól keverjük össze, és hagyjuk állni néhány percig), és végül fogassuk bele a mandulába is. Ha szeletelt mandulával dolgozol, kicsit körülményes lesz, de ha óvatosan csinálod, azért elég szépen rajta marad, ahogy a képeken is látszik.
- Kókuszolajban / kontaktgrillben / sütőben alatt süssük ki a sajtot (nálam most olajban sült). Akkor jó, ha a sajt már megolvadt, a mandula pedig szép aranybarna lesz.
- Tálaljuk a rizzsel, a chutneyval, és persze ne felejtsünk el a tányérra tenni valami zöldet is! Yum!
Remélem, Ti is szeretni fogjátok ezt a receptet! Szerintem igazán különleges és ízletes, ami nem kis dolog egy hisztaminszegény, mindenmentes fogásnál. De ahogy írni szoktam, igen, mi is ehetünk finomakat!