Barion Pixel

Fehérboros-csiperkegombás rizottó allergénmentesen

Mentes Utakon fehérboros csiperkegombás rizottó allergénmentesen

Itt volt már az ideje, hogy hozzak Nektek egy haladó hisztamindiétás receptet egy hisztamin- és fruktózszegény Mentes Borral. Elsőként egy vegán rizottót készítettem vele, és hát az eredmény, valami isteni lett! Csak természetes, növényi eredetű összetevőkből, glutén-, tej-, tojás- és mindenféle allergéntől mentesen! 🙂

Hisztaminérzékenyként ügyeljünk rá, hogy mindneképpen friss, fehér (lehetőleg bio) csiperkegombával készítsük, mivel ennek a gombafélének a legalacsonyabb a hisztamintartalma. Ha pedig még kezdő diétán vagyunk, a gombát hagyjuk ki belőle, vagy tegyünk bele helyette más, hisztaminmentes zöldséget. Bár a receptem vegán, ettől függetlenül természetesen hús hozzáadásával is készíthetjük.

A jó rizottó egyik titka az alaplé. Nálam most ez is egy vegán, házi készítésű zöldség alaplé volt. 1 kg bio leveszöldséget felkockáztam, kevés kókuszolajon lepirítottam kicsit, majd sóztam, felöltöttem 2 liter vízzel, és addig főztem, míg meg nem puhultak a zöldségek. Sok petrezselyemmel, egy kevés kurkumával és icipici fehérborssal ízesítettem. Végül átszűrtem és kész is a zöldség alaplé. Fagyasztóban bármeddig eltarthatjuk. Természetesen hagyományos, húsos alaplével is elkészíthetjük.

Na most pedig lássuk a receptet!

Mentes Utakon fehérboros csiperkegombás rizottó allergénmentesen

Recept (4 adag)

Hozzávalók

*Fruktózérzékenység esetén hagyma nélkül készítsd.

Elkészítés

  1. Aprítsuk fel a hagymát, a gombát és a cukkinit.
  2. A hagymát pirítsuk meg 2 ek kókuszolajon, majd adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk fehéredésig. Öntsük fel először a fehérborral, és főzzük addig, míg el nem fő level. Ezután merőkanálnyi adagokban adagoljuk hozzá a meleg alaplevet gyakori kevergetés mellett mindig akkor, amikor már felszívta az előző adagot. Idő közben fűszerezzük a petrezselyemmel és a kakukkfűvel, nyomjuk bele a fokhagymát, és kóstoljuk, hogy szükséges e só hozzáadása.
  3. Közben egy serpenyőben 1 ek kókuszolajon pirítsuk meg a gombát, és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, és ezt is pirítsuk puhára, de ne főzzük szét! Közben ízlés szerint sózzuk.
  4. Amikor az utolsó adag alaplét adjuk a rizshez, már beletehetjük a kész zöldségeket is, és ezzel pároljuk készre.
  5. Amikor elfőtt az összes lé, még fedjük le néhány percre a rizottót, hogy teljesen megpuhuljon a rizs.
  6. Tálaljuk kevés vegán sajttal és egy pohár borral.

Nem egy extrém gyors recept, de nem is túl időigényes, és tényleg egyszerű elkészíteni. Emellett természetesen egészséges, finom és tápláló is! 🙂 Próbáljátok ki Ti is!

Mentes Utakon fehérboros csiperkegombás rizottó allergénmentesen

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
[loginform]
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?