
Itt volt már az ideje, hogy hozzak Nektek egy haladó hisztamindiétás receptet egy hisztamin- és fruktózszegény Mentes Borral. Elsőként egy vegán rizottót készítettem vele, és hát az eredmény, valami isteni lett! Csak természetes, növényi eredetű összetevőkből, glutén-, tej-, tojás- és mindenféle allergéntől mentesen!
Hisztaminérzékenyként ügyeljünk rá, hogy mindneképpen friss, fehér (lehetőleg bio) csiperkegombával készítsük, mivel ennek a gombafélének a legalacsonyabb a hisztamintartalma. Ha pedig még kezdő diétán vagyunk, a gombát hagyjuk ki belőle, vagy tegyünk bele helyette más, hisztaminmentes zöldséget. Bár a receptem vegán, ettől függetlenül természetesen hús hozzáadásával is készíthetjük.
A jó rizottó egyik titka az alaplé. Nálam most ez is egy vegán, házi készítésű zöldség alaplé volt. 1 kg bio leveszöldséget felkockáztam, kevés kókuszolajon lepirítottam kicsit, majd sóztam, felöltöttem 2 liter vízzel, és addig főztem, míg meg nem puhultak a zöldségek. Sok petrezselyemmel, egy kevés kurkumával és icipici fehérborssal ízesítettem. Végül átszűrtem és kész is a zöldség alaplé. Fagyasztóban bármeddig eltarthatjuk. Természetesen hagyományos, húsos alaplével is elkészíthetjük.
Na most pedig lássuk a receptet!

Recept (4 adag)
Hozzávalók
- 150 ml kerekszemű/rizottó rizs
- 3 ek kókuszolaj
- 4 dl alaplé
- 1 fej fehérhagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 250 friss, bio, fehér csiperkegomba
- 1 közepes cukkini
- 2 tk petrezselyem
- 1 tk kakukkfű
- kevés reszelt vegán sajt
*Fruktózérzékenység esetén hagyma nélkül készítsd.
Elkészítés
- Aprítsuk fel a hagymát, a gombát és a cukkinit.
- A hagymát pirítsuk meg 2 ek kókuszolajon, majd adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk fehéredésig. Öntsük fel először a fehérborral, és főzzük addig, míg el nem fő level. Ezután merőkanálnyi adagokban adagoljuk hozzá a meleg alaplevet gyakori kevergetés mellett mindig akkor, amikor már felszívta az előző adagot. Idő közben fűszerezzük a petrezselyemmel és a kakukkfűvel, nyomjuk bele a fokhagymát, és kóstoljuk, hogy szükséges e só hozzáadása.
- Közben egy serpenyőben 1 ek kókuszolajon pirítsuk meg a gombát, és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, és ezt is pirítsuk puhára, de ne főzzük szét! Közben ízlés szerint sózzuk.
- Amikor az utolsó adag alaplét adjuk a rizshez, már beletehetjük a kész zöldségeket is, és ezzel pároljuk készre.
- Amikor elfőtt az összes lé, még fedjük le néhány percre a rizottót, hogy teljesen megpuhuljon a rizs.
- Tálaljuk kevés vegán sajttal és egy pohár borral.
Nem egy extrém gyors recept, de nem is túl időigényes, és tényleg egyszerű elkészíteni. Emellett természetesen egészséges, finom és tápláló is! Próbáljátok ki Ti is!
