Barion Pixel

„Currys” vöröslencse főzelék répafasírttal

Mentes Utakon "Currys" vöröslencse főzelék répafasírttal

Ezúttal egy haladó hisztamindiétás receptet hoztam Nektek, méghozzá vöröslencse főzeléket. Nekem borzasztóan hiányzott a lencse, így mindenképpen szerettem volna egy próbát tenni vele – lassan egy év diéta után. Mivel több helyen is azt hallottam/olvastam, hogy a vöröslencsét sok hisztaminérzékeny jól bírja, ezért erre esett a választásom.

A vöröslencse számos B-vitamint, kalciumot, foszfort, magnéziumot, cinkbet, káliumot, és vasat is tartalmaz. Szénhidrátszegény, lassú felszívódású, fehérjében és rostban gazdag hüvelyes, fogyasztása rendkívül egészséges, és a többi lencséhez képest kevésbé puffaszt. Így mindenképpen ajánlom a rendszeres fogyasztását, hisztaminérzékenyeknek pedig az óvatos kísérletezést vele, és az alkalomszerű beépítését az étrendünkbe, amennyiben toleráljuk.

A vörös lencsét alapvetően nem szükséges áztatni, de én azért, hogy csökkentsem a hisztamin tartalmát (mivel a hisztamin vízoldékony), 48 óráig áztattam, és közben érdemes minél többször (de minimum minden reggel és este) lecserélni rajta a vizet és átmosni (különben a “hisztaminos” vízben ázik). Ettől függetlenül ahogy már írtam, csak haladó diétában ajánlom vele a kísérletezést, illetve ne feledjük, egy kis puffadás teljesen normális a lencse fogyasztása után!

A másik izgalmas dolog a receptben a curry, ami HI (hisztaminintolerancia) esetén nem ajánlott. De velem nem szúr ki senki! 🙂 A vöröslencse nagyon finom curry fűszerrel, ezért én néztem egy házi curry receptet, és kiválogattam azokat a fűszereket, amik illeszkednek a hisztamindiétába, és csak ezekkel dolgoztam. Ilyen egyszerű, és szeritem isteni lett! (Persze aki nem hisztaminos, nyugodtan használjon bolti keveréket, ha úgy egyszerűbb.)

Mentes Utakon "Currys" vöröslencse főzelék répafasírttal

Recept (4 adag)

Currys vöröslencse főzelék

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fehérhagymát vágjuk apróra, és kevés kókuszolajon pirítsuk üvegesre.
  2. Adjuk hozzá a lencsét, majd ötsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, fűszerezzük, és 15-20 perc alatt lefedve főzzük puhára, közben időnként keverjük át.
  3. Amikor már majdnem teljesen megpuhult, adjuk hozzá a kókuszkrémet. Én sürítésnek a végén egy kicsit a lencséből turmixoltam bele, de akár ki is keverhetjük a kókuszkrémet kevés liszttel (pl. 1/2 tk tápiókaliszt). Közben érdemes megkóstolni, kell e még neki plusz fűszerezés. Néhány percig forraljuk össze, és készen is van.

Répafasírt

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A répát reszeljük apróra, adjunk hozzá minden összetevőt, és gyúrjuk össze.
  2. Formázzunk belőle diónyi nagyságú golyókat (~20 db), majd a szélét kevés kókuszolajjal kenjük le, ha szeretnénk, hogy minél ropogósabb legyen.
  3. 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Ha nem egyenletesen süt a sütőnk, félidőnél érdemes átforgatni a golyókat.

Tényleg nem bonyolult, és nagyon különleges, finom ebéd, amit remélem, Ti is imádni fogtok! 🙂

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
[loginform]
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?