Barion Pixel

Hideg quinoasaláta (gluténmentes, vegán, hisztaminszegény)

Hideg quinoasaláta (gluténmentes, vegán, hisztaminszegény)

Mentes Utakon - Hideg Quinoasaláta

Hideg quinoasaláta a forró nyári napokra. Könnyed, de tápanyagdús és laktató!

Sokszor ajánlottam a tanácsadósaimnak, hogy fogyasszanak ebédre/vacsorára quinoa- vagy hajdinasalátát, de azzal elmaradtam, hogy a blogra is felkerüljön egy recept hozzá. Nekem nagyon egyértelmű és egyszerű volt, de aztán többször is érkezett kérdésként, hogy pontosan mit értek ez alatt… Szóval most ebben a nyári melegben úgy éreztem ideje pótolni ezt a hiányosságot, hiszen ilyenkor gondolom másnak sincs kedve bonyolult dolgokat készíteni, sem pedig nehéz ételeket enni.

Másik kihívás lehet viszont az, hogy hogyan készítsünk el egy salátát úgy, hogy jól is lakjunk vele, vagy ne legyünk 1-2 óra múlva ismét éhesek. A titok abban rejlik, hogy megfelelő arányban kerüljön bele lassan felszívódó szénhidrát, fehérje és (telítetlen) zsírok.

quinoa egy igazi superfood magas fehérje- és rosttartalommal, és ahogyan minden gabona és álgabona esetében, ezesetben is igaz, hogy visszahűtve tovább lassíthatjuk a felszívódását.

A fehérjetartalom növelésére és most csicseriborsót adtam hozzá, amit pár órán át áztattam, majd annyi vízben főztem, hogy kb ujjnyi rétegben lepje el, 1 mokkáskanál parajdi sóval és ½ mokkáskanál szódabikarbónával (ettől gyorsabban puhul + segít az esetleges vegyszermaradványokat is eltávolítani). Alacsony lángon főzöm, hogy ne főljön szét. Hideg vízzel átmosom és a tenyerem között óvatosan összedörzsölve nagyjából eltávolítom a héját. Így haladó hisztamiérzékenyként is jó eséllyel panasz nélkül fogyaszthatod a csicseriborót – amennyiben az emésztőrendszered, bélflórádat megfelelően előkészítetted hozzá! Ha nem bajlódnál a főzéssel, akkor lehetőleg üveges, bio terméket válassz (pl. dm), és célszerű nagyjából héjtalanítani a könnyebb emészthetőség érdekében. 

Kérlek ne féljetek a hüvelyesektől, a megfelelő előkészítéssel és hőkezeléssel remek tápanyagforrások és segítenek fenntartani a bélflóra egészségét!

A saláták elmaradhatatlan kelléke valamilyen hidegen préselt növényi olaj, vagy extraszűz olívaolaj. Ne hagyjátok le róla, hiszen a zsiradékra is szüksége van a szervezetünknek, nagyon jó gyulladáscsökkentő hatásúak, és nem mellesleg segítenek varázslatos ízt adni az ételeknek!

Na, hogy tudok én ennyit beszélni egy sima salátáról… 😊Jöhet már végre a recept?

Mentes Utakon - Hideg Quinoasaláta

Recept (4 adag)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A főtt csicseriborsót készítsük elő a fent leírt módon. (Célszerű ezzel kezdeni, mert kb. 45 perc, mire megfő, de ellenőrizd főzés közben a puhaságát!)
  2. A quinoát mossuk át, majd főzzük addig, míg majdnem teljesen felszívja a vizet. Ezurán fedő alatt hagyjuk állni 10 percet, majd hűtsük le.
  3. A zöldségeket kockázzuk fel, majd egy tálban keverjük össze a csicseriborsóval, quinoával, fűszerekkel, tahinival és egy jó adag löttyintés olajjal.
  4. Kicsit hagyjuk összeérni az ízeket, majd tálaljuk hidegen!

Ennyi! 😊 És a legjobb, hogy amellett, hogy kedved szerint cifrázhatod más zöldségekkel vagy (ál)gabonákkal is, még hisztaminérzékenyként sem kell rajta stresszelned, hogy tuti elfogyaszd 24 órán belül, hiszen tisztán növényi alapanyagokból készült! 2 napig bártan fogyaszthatod, haladók harmadnapon is.

Egyébként pár csavart akár ki is hagyhatsz belőle és egyszerűsítheted a receptet, de azért ide a blogra direkt valami fullosabbat szerettem volna. Szerintem nagyon fincsi lett, remélem, Ti is szeretni fogjátok!

Szeretettel,

Detti

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?