Sikerült egy kis torokfájást összeszednem, ezért a héten egy jó forró, immunerősítő, gyulladáscsökkentő levesre vágytam. Már rég terveztem tesztelni egy répakrémlevest, de persze egyből továbbgondoltam, hogyan lehetne még több „jóságot”, egészséges összetevőt belecsempészni, hogy az ízekkel is harmonizáljon. Az eredmény egy jó fűszeres, de szerintem nagyon ízletes krémleves lett, gyömbérrel, ceyloni fahéjjal, kurkumával, fokhagymával, fűszerköménnyel, és egy kis vadnarancsolajjal. Remélem, már a hallatán is csorog a nyálatok… Egy igazán különleges, melengető, egészséges, de mégis roppant egyszerű fogás a hideg napokra!
Recept
Hozzávalók
- 350 g sárgarépa*
- 1 nagy gerezd fokhagyma (ha tolerálod)
- 5 g friss gyömbér
- ½ ek parajdi só
- 1-1 mokkáskanál fűszer: ceyloni fahéj, fűszerkömény, kurkuma (ez lehet friss is)
- Kevés fehérbors
- 5-10 csepp vadnaracs olaj (pl. doterra) / ha nem vagy hisztaminérzékeny, ¼ narancs
- 600-700 ml víz
- 100 ml növényi tejszín/főzőkrém (nálam most bio rizskrém)
- Tálaláshoz: kevés extraszűz olívaolaj, morzsolt rozmaring/kakukkfű
*lehet picit több is, hogy hámozva legyen meg kb ennyi
Elkészítés
- A répát hámozzuk meg és vágjuk karikákra, a fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg és aprítsuk fel kisebb darabokra, majd lefedve tegyük fel főni a vízzel.
- Közben adjuk hozzá a fűszereket a narancsolaj kivételével (de ha igazi narancsot használunk, az már mehet bele az elején).
- Ha megpuhult a répa, adjuk hozzá a növényi tejszínt is, rottyantsunk rajta még egyet, majd vegyük le a tűzhelyről, és botmixerrel turmixoljuk krémesre, ha túl sűrűnek érezzük, még egy kis vizet adhatunk hozzá.
- A narancsolajat a legvégén adjuk hozzá, amikor már nem tűz forró, ezzel megőrizve jótékony hatását. Kóstoljuk, és ízlés szerint még fűszerezzük.
- Tálaljuk kevés extraszűz olívaolajjal meglocsolva és kevés morzsolt kakukkfűvel vagy rozmaringgal, vagy egyéb zöldfűszerrel.
És ennyi! 🙂 Tényleg egyszerűen, gyorsan elkészül, és a narancsolajat kivéve minden könnyedén, olcsón be is szerezhető hozzá. Egyébként narancs nélkül is elkészíthető, de azért eléggé feldobja. Bízom benne, hogy Ti is szeretni fogjátok! Jó étvágyat hozzá! 🙂