Talán említettem már jónéhányszor, hogy imádom az egyszerű de nagyszerű recepteket. Na hát ez a fűszeres kelbimbópogácsa is ilyen lett, ami ennek a tálnak a főszereplője, de egyébként önmagában snackként is fogyasztható, akár egy kis zöldfűszeres-fokhagymás növényi joghurttal… nyamm 🙂
Tényleg szuper könnyű az elkészítése, és nagyon egészséges. Kiemelkedő a K- és C- vitamin tartalma, de jelentős az A- és B6- vitamin, folsav-, kálium- és mangántartalma is. Tudom, hogy sokakat puffaszt, de érdemes az ilyen egészséges zöldségekhez hozzászoktatni az emésztőrendszerünket, mert a szervezet meg fogja hálálni!
Én most ebédhez sütöttem ezeket a „pogikat”, mellé fekete rizst, falafel golyókat (It's us maria's fűszeres gluténmentes falafel mixből készítve) és friss salátát ettem, egy kis olívaolajjal meglocsolva. A falafel nem hisztaminszegény, de ha valaki nem hisztaminos vagy haladó diétán van, annak ajánlom ezt a terméket, vagy a Bake-free falafel/fasírtkeverékeit is. És persze házilag is lehet készíteni, de a rohanós napokra ezek nagy segítséget jelenthetnek.
Recept
Hozzávalók
- 450 g kelbimbó (friss/fagyasztott)
- 2-3 ek kókuszolaj
- Só, fehérbors
- 2-4 gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)
- Szezámmag
- Gluténmentes sörélesztőpehely (ha tolerálod)
Elkészítés
- A kelbimbót sós vízben főzzük kb 10-15 percig, amíg villával könnyű nem lesz átszúrni.
- 2-3 ek olvasztott kókuszolajba tegyünk egy pici sót és fehérborsot, nyomjuk bele a fokhagymát és keverjük el, tegyük félre.
- Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra (lehetőleg légkeveréssel).
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk fel a kelbimókat, és egy villa segítségével kicsit nyomkodjuk le, lapítsuk le őket, így pogácsaszerű formát kapnak.
- Egy ecsettel kenjük le a kelbimbókat az olajos keverékkel, a villával oszlassuk el a tetején a fokhagyma darabokat, amit az ecsettel nem tudtunk elkenni.
- A tetejére szórhatunk szezámmagot, vagy egy kis sörélesztőpelyhet (ha tolerálod).
- Kb. 25 perc alatt süssük készre, amíg szépen el nem kezd pirulni a teteje.
Remélem, Ti is szeretni fogjátok! 🙂 Érdemes akkor is kipróbálni, ha nem vagytok a legnagyobb kelbimbó fanok! Hidegen és melegen is fogyasztható.