Barion Pixel

Bundás zöldségek vörösboros hagymalekvárral

Mentes Utakon - Bundás Zöldségek hagymalekvárral

Én már nagyban elkezdtem az idei ünnepi menü kísérletezést, mert a vegán étrendemmel muszáj lesz valahogy kompromisszumra bírnom a családomat. Még szerencse, hogy nyitottak az újdonságaimra, így én is nagy kedvvel ötletelek az új dolgokon, még ha néha nagy fejtörést is okoz, hogyan párosítsam a növényi ételeket a hisztaminszegény alapanyagokkal, hogy a blogomra is tudjam hozni Nektek az újabb recepteket. De már elég jól belejöttem. 🙂

Mutatom a mostani újdonságomat, ami nem más, mint gluténmentes-vegán bundás zöldségek hisztaminszegény vörösboros hagymalekvárral. A bundás zöldség is elég jó, és fogyasztható pl. zöldfűszeres / fokhagymás növényi joghurttal is (így fruktózszegény és FODMAP diétában is fogyasztható), de ez a hagymalekvár szerintem valami brutál jó lett! Ez nálam biztos nem marad le az ünnepi asztalról, mert tuti, hogy a családot is leveszem vele a lábáról. Bízom benne, hogy Ti is szeretni fogjátok!

(Nem szoktam „csalni” a képekkel, de ezesetben szólok előre, a bundás zöldség bundáján javítottam a fotózás óta, így majd kérlek ne ezt a kinézetet várjátok – szebb lesz, ígérem! 🙂 )

Recept (4 adag)

Hozzávalók

Bundás zöldségek

Vörösboros hagymalekvár

*A szőlő az egyik legagyonvegyszerezettebb gyümölcs, mindenképp csak bio mazsola választását javaslom!

**Ugyan a citrusfélék alapvetően kerülendők hisztamindiétában, viszont a héjból kinyert olajok általában jól tolerálhatók, ráadásul nagyon kis mennyiséget elegendő belőle használni!

Fruktózszegény/FODMAP diéta esetén a hagymalekvárt helyettesítsd zöldfűszeres (növényi) joghurttal!

Elkészítés

  1. Kezdjük a hagymalekvárral.: a hagymát pucoljuk meg, és vágjuk vékony karikákra, majd kezdjük el pirítani a kókuszolajon.
  2. Amikor összeesett a hagyma, adjuk hozzá a többi összetevőt a narancsolaj kivételével, majd alacsony lángon fedő alatt 1 órát rotyogtassuk, végül még kb 10 percig forraljuk fedő nélkül, hogy kicsit elpárologjon a leve.
  3. Ízlés szerint akár kicsit pürésíthető is botmixerrel, a narancsolajat pedig célszerű a végén hozzáadni, mikor már nincs forrásban, kicsit lehűlt, így a hasznos hatóanyagtartalma is megmarad.
  4. Amíg készül a hagymalekvár, készítsük el a zöldséget. A cukkinit mossuk meg, vágjuk félbe keresztben és hosszában is, majd mérettől függően hosszában még 2-3 részre szeljük, így 8-12 cukkinihasábot kapunk. A padlizsánt én csak karikákra vágtam. (Ha nagyon nehezen emésztesz, akkor meg is hámozhatod őket.) Besózzuk őket egy tálban és félretesszük.
  5. Addig készítsük elő a bundát, ehhez keverjük el a liszteket az útifűmaghéjjal, sütőporral és a fűszerekkel, majd dolgozzuk össze alaposan a vízzel és az olvasztott kókuszolajjal. Sűrű palacsintatésztát kell kapjunk, de szükség esetén fokozatosan adjunk még hozzá kevés vizet!
  6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, lehetőleg légkeverésen.
  7. A zöldségeket forgassuk a tésztába, majd sorakoztassuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Igény szerint szezámmaggal is megszórható.
  8. Az előmelegített sütőben 35-35 perc alatt süssük készre.
  9. Tálaljuk a hagymalekvárral, párolt barnarizzsel vagy hajdinával.

A hagymalekvárt hisztamindiéta elején elkészíthetitek a bor nélkül is, azonban így lesz a legfincsibb. Viszont… egy kis meglepetés a haladó hisztaminosoknak:

Rendeljetek az ünnepekre 5% kedvezménnyel a Mentes Bor webshopról a MENTESUTAKON kuponkóddal!
www.mentesbor.hu/rendeles

A receptre visszatérve, igazából azt gondolom, hogy bár kicsit időigényesnek tűnik, de mégis egy könnyedén elkészíthető, különleges ünnepi fogás. És még olajszag sem lesz a lakásban, sőt, a hagymalekvárnak kifejezetten kellemes karácsonyi illata van. Jó főzőcskézést!

Szeretettel,

Detti

Hoppá!

Ez a tartalom csak előfizetéssel elérhető. Amennyiben rendelkezel előfizetéses fiókkal, kérlek jelentkezz be az oldal megtekintéséhez.
Még nincs fiókod, de szeretnéd látni a fizetős tartalmakat? ITT TUDSZ ELŐFIZETNI!

Megosztás

Kövess, hogy mindig első kézből értesülj!

Ha követnéd mindennapjaim, figyeld az Insatgram, Facebook és Tiktok oldalam, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülj legújabb receptjeimről!

Ezeket próbáltad már?