Haladó hisztamindiétás lencsevagdalt és „hisztibiztos” ubisali recept következik. Nemrégiben megkérdeztelek Benneteket, hogyan álltok a vöröslencsével. 2 féle válasz érkezett: sokan bírjátok, mások viszont meg sem merték próbálni. Persze ilyen kis létszám alapján nem akarok nagy következtetéseket levonni, de igenis érdemesnek tartom megpróbálkozni a vöröslencsével, mert nagyon értékes tápanyagforrás, és a rendszeres hüvelyesfogyasztás kedvező egészségügyi hatásait már számos tanulmány alátámasztotta. Ahogyan pedig már máskor is írtam, 24-48 óráig érdemes áztatni (nem csak hisztaminosoknak, mindenkinek!), hűtőben tartva, a vizet napi 2-3x cserélve, így csökkenthető az antitápanyag és hisztamintartalma is, ezáltal könnyebben emészthetővé válik.
Mostanában mindig jövök ezzel a parajdi sóval is, amit tényleg nagyon ajánlok, főleg refluxosoknak. Nem titkolom, elég stresszes időszakaim voltak mostanában, ami gyakran előhozza a gyomorégést is nálam, amióta azonban parajdi sóval főzök, ezt egyáltalán nem tapasztaltam. A parajd sónak amúgy még csomó előnye van, később lehet, hogy errő még külön is írni fogok, de most nem untatlak Titeket ezzel…
Főleg, hogy még egy alapanyagról akarok egy kis fejtágítást hozni, ami nem más, mint az almaecet. Ugyanis ezt használtam az uborkasalátámhoz, és realizáltam, hogy ez mennyire szuper ötlet. Nem csak azért, mert irtó finom lett vele az uborkasaláta, hanem azért is, mert az almaecet főétkezések előtt történő fogyasztása jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet is. Ezért érdemes lehet pár falattal a salátával kezdeni, és egyébként ha bármilyen savanyúságot fogyasztunk étkezés előtt, az emésztésre is jó hatással lesz, mivel segíti a gyomorműködést is.
Na nekem ilyenek a tudatosan összerakott ételek 🙂 Remélem, senkit nem untatnak ezek a „száraz” tények, és bízom benne, hogy ezeket is szívesen olvassátok, a hasznotokra vannak. De lássuk akkor a recepteket!
Recept
Hozzávalók
- 250 g vöröslencse (24-48 órát áztatva)
- Főzéshez víz +~1/2 ek (parajdi) só +3-4 babérlevél (elhagyható)
- 150 g gluténmentes zabphely (vagy köles/hajdinapehely)
- 80 g dió vagy más mag, amit tolerálsz (hisztaminszegény opciók pl. paradió, mandula)
- ~180 g fehérhagyma
- 3 gerezd fokhagyma (ha tolerálod)
- 2 ek lenmagliszt
- 80 ml víz
- 1,5 tk (parajdi) só
- 1 ek kakukkfű
- 1 ek oregánó
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek őrölt pirospaprika
- Pici fehérbors és fűszerkömény
- Opcionális: 1 tk miso paszta*
- Ubisalihoz: 1 kígyóuborka, kb 5-6 csipet só, pici fehérbors, 4 kupak almaecet
*fermentált szójakészítmény, kizárólag gyógyult / haladó hisztamindiétában! Nagyon egészséges, prebiotikus hatású, és irtó jó ízt ad neki.
Elkészítés
1. A vöröslencsét tegyük fel főni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, ha szeretnénk babérlevelet is tehetünk hozzá, és kb. 15 perc alatt megfőzzük. Ha nem főtt el teljesen a víz, a végén öntsd le róla.
2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és közben készítsük elő a többi összetevőt.
3. Egy aprítógépben kicsit daráljuk le a zabpelyhet és a magvat (nem kell lisztté, maradjon darabos), majd tegyük félre egy tálba. Adjuk hozzá a lenmaglisztet és a fűszereket, majd keverjük el.
4. A hagymákat pucoljuk meg, és vagy vágjuk nagyon apróra, vagy ha nem szeretnénk sírni, akkor elég felnyolcadolni, és az aprítógépben is összeapríthatjuk, csak vigyázzunk, hogy ne turmixoljuk le teljesen, ez is legyen darabos. Mehet a keverékre.
5. A főtt lencséből kb 400 grammot aprítsunk kicsit össze a darálóban, majd a maradék egész lencsével és egy kis plusz vízzel (kb 80 ml – vagy ehelyett használhatsz pár ek sütőtök/édesburgonyapürét is), opcionálisan a miso pasztával adjuk a keverékhez, és alaposan gyúrjuk össze.
6. Oszlassuk el a keveréket egy kókuszolajjal vékonyan kikent őzgerinc / püspökkenyér formában.
7. Kb 35-40 perc alatt készre sütjük, majd ha kihűlt, kifordítjuk belőle. Felszeletelni csak szigorúan kihűlés után ajánlom.
8. Az ubisalihoz csak gyaluljuk le a megmosott uborkát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük az almaecettel, és picit hagyjuk állni. Igény szerint növényi joghurttal, pirospaprikával is fogyasztható.
A fotókon még főtt barna basmati rizst és egy kis vegyes salit láthattok kevés olívaolajjal meglocsolva.
Nekem iszonyatosan bejött ez a vagdalt, egyáltalán nem száraz, nagyon ízletes, tápanyagdús és laktató! Az ubisalira szintén nagyon rá lehet függeni. Remélem, Ti is szeretni fogjátok őket! 🙂