Aki követi az oldalaimat, már észrevehette, hogy nagy rajongója vagyok a mangónak. Na persze mint semmi mást, ezt sem szabad túlzásba vinni, FODMAP étrendbe nem is illeszkedik, nagy mennyiségben könnyen puffadást okozhat, de én heti jónéhány alkalommal rendszeresen fogyasztom, általában a reggeli kásámhoz. Na de miért ne lehetne feldobni vele egy salátát is? Ugye szoktatok néha gyümölcsöt tenni a salátákba? Nem csak almát lehet ám, a mangó és a gránátalma is nagyon fel tudja dobni az ízvilágot! A mangó-quinoa salátába már tavaly szerettem bele, de posztolni még nem posztoltam róla, viszont ezekre a forró napokra annyira jó, könnyed fogás, hogy úgy éreztem, ideje megosztani Veletek!
Csak rövid ideig kell a tűzhely mellett állni, és isteni, egészséges, alacsony hisztamintartalmú fogást varázsolhatunk az asztalra! A zöldségeket természetesen ízlés szerint lehet variálni – vagy annak függvényében, hogy éppen mi van a hűtőben! Lazac helyett bármilyen husit készíthettek amit jól toleráltok, vagy akár ki is maradhat, ha nagyon könnyed fogásra vágytok. A vadlazac nagyon egészséges, és további előnye, hogy gyorsan megsül. A quinoa szintén egy igazi superfood, és remekül passzol a salátákhoz is! Csak engedjétek el a fantáziátokat, és igenis lehet hisztaminérzékenyként is színes a tányér!
Recept (2 adag)
Hozzávalók
- 1 darab fagyasztott vadlazac
- 100 ml (trikolor) quinoa + 300 ml víz + só
- 1/2 mangó
- 1/2 kígyóuborka
- 1 nagy sárgarépa
- 4-6 szem retek
- jó sok saláta – nálam most tölgysaláta
- 1/4 gránátalma
- 4 ek extraszűz olívaolaj
- kevés kókuszamino
Elkészítés
- A lazacot kb. 1 óra alatt olvasszuk ki, meleg vizes öblítéssel gyorsíthatunk rajta. Hisztaminérzékenyek kiolvadás után mielőbb készítsék el! Besózva, kevés kókuszolajon serpenyőben néhány perc alatt átsütjük mindkét oldalát.
- Közben kezdjük el főzni a quinoát: öblítsük át folyóvíz alatt, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a sót, és alacsony lángon főzzünk, míg el nem forr a leve (kb. 15 perc).
- Vágjuk fel a zöldségeket és a mangót, és egy tálban keverjük össze a többi hozzávalóval, a felszeletelt lazaccal és quinoával.
- Tálaljuk gránátalmával megszórva. Jó étvágyat!