
Na végre a blogra is hoztam Nektek egy receptet a „díjnyertes” kapros kamutúrómmal. Nem csak nálam, de a család körében is nagy kedvenc lett, én magában is simán elkanalazom, már-már azt is mondhatnám, hogy vigyázzatok, mert függőséget okoz! 😊 A tölteléket bátran használhatjátok gombához vagy tökhöz is, azokkal is isteni. Vagy… magában ugyebár!
Na a viccet félretéve (ami nem is vicc), ez a kapros túró nagyon egyszerűen elkészíthető, gluténmentes, vegán, hisztaminszegény és minden fő allergéntől mentes, ahogy azt már megszokhattátok. A cukkinitekercsben pedig tökéletes egy könnyed ebédnek, vagy akár vendégváró falatkáknak is. A „kamutúró” köles helyett quinoával is elkészíthető, ha korlátoznod kell a köles fogyasztását, pl. pajzsmirigyrendellenesség esetén.
Recept
Hozzávalók
- 3-4 közepes méretű bio cukkini*
- 1 nagy fej fehérhagyma
- 200 ml bio köles
- 500 ml víz
- 100 ml kókusztej/krém
- 125 g kókuszjoghurt (vagy kókuszkrém, de joghurttal a legjobb)
- 1 csokor friss kapor
- Parajdi só
- ½ bio citrom leve / 1 ek almaecet
- Kevés kókuszolaj
*érdemes kb egyforma hosszúakat választani, hogy könnyebb legyen a göngyölés


Elkészítés
- A hagymát kockázzuk fel, és kevés kókuszolajon pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá az átmosott kölest, öntsük fel a vízzel és a 100 ml kókusztejjel, adjuk hozzá a felaprított kaprot és ~½ ek sót, majd alacsony lángon főzzük addig, míg felszívja a folyadékot.
- Végül adjuk hozzá a citromlevet/almaecetet és a kókuszjoghurtot, majd botmixerrel pürésítsük. Először hígnak tűnhet, de kihűlés után jól összeáll.
- Amíg kihűl a töltelék, addig készítsük elő a cukkinit. Mossuk meg, a végeit vágjuk le, ha szükséges, vágjuk kb egyenlő hosszúságúra őket. Egy széles hámozó vagy sajtszeletelő segítségével hosszában szeleteljük vékony szeletekre a cukkinit.
- A cukkiniszeleteket sorakoztassuk egy tálcára egymással kb félig átfedésben, enyhén sózzuk be az egészet, és hagyjuk állni kb 10-15 percig. FIGYELEM: mivel ez elég nagy mennyiség, érdemes 2 tálcán, 2 tekercset készíteni.
- Egy papírtörlő segítségével itassuk fel róla a vizet amit kiengedett, majd terítsünk rá sütőpapírt/folpakot, fordítsuk át az egészet egy másik tálcára, és a túloldaláról is itassuk fel a nedvességet. (Ha ez túl bonyolult, rakhatod egyből folpakra, és csak az egyik oldaláról itasd fel a nedvességet alaposan.)
- Ezután oszlassuk el rajta a tölteléket egy sávban az egyik középső negyedénél, és végül a sütőpapír/folpak segítségével göngyöljük fel a tekercseket minél szorosabban.
- Szeletelés előtt érdemes kicsit egyben a hűtűbe tenni (akár folpakba csomagolva). Vágjuk bő ujjnyi vastag szeletekre, és tálalhatjuk is.
- Tálaláshoz megszórhatjuk valamilyen zöldfűszerrel, szezámmaggal, cseppenthetünk rá pár csepp olívaolajat, vagy zöldfűszeres-fokhagymás kókuszjoghurtba is mártogathatjuk.
Remélem, Nektek is ízleni fog! Hidegen és melegen is fogyasztható. Jó étvágyat! 😊