
Az ünnepek alatt készült nálunk ez az irtó fincsi, vegán, mindenmentes, hisztaminszegény édesburgonyás sütőtökkrémleves, ami annyira jól sikerült, hogy gondoltam megosztom Veletek is a receptjét. Persze van benne egy-két csavar egy hagyományos krémleveshez képest, de összességében könnyedén elkészíthető. Mivel nagy mennyiségben néha kicsit még rosszul bírja a pocim a sütőtököt, ezért készítettük vegyesen az édesburgonyával, de nagyon jól harmonizál az ízük. Most nem is szaporítom a szót, mert az ünnepek alatt én is szeretnék többet pihenni, szóval jöjjön is az a recept!
Recept
Hozzávalók
- 1 közepes méretű sütőtök
- 2 nagyobb édesburgonya
- 1 l zöldségalaplé*
- 400 ml kókuszkrém / növényi főzőkrém
- ¼ tk szerecsendió**
- Pirított mandulaszeletek a tálaláshoz
*750 g leveszöldséghez (vöröshagymát fehérhagymára cserélve) kb. 1,5 liter vizet, parajdi sót, fehérborsot, őrölt kurkumát adok. A zöldséget puhára főzöm, majd leszűröm, és az alaplevet fagyasztva tárolom felhasználásig. A leszűrt zöldségből készíthető pl. vadasszósz.
**egyéni tolerancia szerint, hisztamindiéta elején inkább hagyd ki, vagy használj kevesebbet

Elkészítés
- A sütőtököt és az édesburgonyát megmossuk, nagy kockákra vágjuk, közben a tököt kimagozzuk.
- Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt puhára sütjük (villával ellenőrizzük), majd ha nagyjából kihűlt eltávolítjuk a héját.
- Egy lábasban botmixerrel összeturmixoljuk a kókuszkrémmel, majd felöltjük az alaplével és elkezdjük összefőzni.
- Hozzáadjuk a szerecsendiót, szükség szerint tovább fűszerezzük (nálam elég ízt adott neki az alaplé, és néhány percig forraljuk.
- A tálaláshoz serpenyőben pirítsunk mandulaszeleteket vagy tökmagot.
És ennyi! 😊 Bár kicsit időigényes, de összességében könnyedén elkészül, és elrontani sem lehet. Bízom benne, hogy Ti is szeretni fogjátok! Jó étvágyat hozzá! 😊