Mára egy olyan receptet hoztam Nektek, ami már rég a tarsolyomban van, csak valahogy sosem jutottam oda, hogy elkészítsem. Aki már régóta benne van a mentes étkezésben, annak valószínű nem mondok majd újdonságot, de talán az én receptem egy kicsit más lesz, mint a többi. Ez nem más, mint egy vegán hamis túrógombóc. Kölestúró receptem már van az oldalon, és nagyon szeretem, mert könnyen fel lehet használni süteményekhez, tölteléknek, és igazából nem csak édesen, hanem sósan is elkészíthető. Most azonban egy finom, különleges desszertet szerettem volna. Elég kiadós, így egy kiadósabb uzsonnának jó választás, vagy egy könnyed leves utáni második fogásnak.
Akiknek komolyabb pajzsmirigy alulműködése van, a köles nagymértékű fogyasztása nem ajánlott, így nekik quinoával javaslom a köles helyettesítését. A recepthez citromolajat használtam, de aki kicsit haladóbb hisztamindiétán van, az bátran megpróbálkozhat bio / kezeletlen citrom reszelt héjával is, mivel ez általában jobban tolerálható, mint a gyümölcs belső húsa. FODMAP diétázóknak az édesítést steviával vagy juharsziruppal javaslom megoldani!
Ne és akkor mostmár mutatom azt a receptet. Könnyen elkészíthető, egészséges és finom.
Recept
Hozzávalók
- 200 ml köles
- 100 ml növényi tej
- 500 ml (szűrt) víz
- 8 ek kókuszreszelék
- ¼ tk fekete himalája só vagy 1 csipet só
- ½ tk vanília őrlemény
- 2 ek datolyapaszta / más természetes édesítő
- 10-15 csepp citromolaj / reszelt citromhéj (kezeletlen)
- 1 ek tapiókakeményítő (elhagyható)
- Forgatáshoz: 100 g földimandulaliszt / őrölt mandula*
- Öntet: kókusz/mandulajoghurt + por eritrit
- Áfonya/bogyósok a tálaláshoz (fagyasztott is jó)
*Én most egyébként diót használtam, de ezt csak nagyon haladó hisztamindiétában ajánlom!
Elkészítés
- A kölest alaposan mossuk át langyos vízben. Öntsük fel a növényi itallal és a vízzel, adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a sót és a vanília őrleményt, majd alacsony lángon lefedve főzzük addig, míg felszívja a vizet, majd hagyjuk még állni lefedve 5-10 percet.
- Adjuk hozzá a datolyát/édesítőt, a citromolajat, opcionálisan a tápiókakeményítőt (biztosra akartam menni, hogy összeáll, de elvileg enélkül is működik), majd botmixerrel kicsit pürésítsük. Nem kell teljesen krémesre, kicsit maradhat darabos. Szükség esetén spatulával még keverjük tovább.
- Amíg hűl a krém, egy nagyobb serpenyőben kicsit pirítsuk meg a földimandulalisztet / darált mandulát.
- A kihűlt / langyos „túróból” kézzel formázzunk maroknyi gombócokat. Sorakoztassuk őket a serpenyőbe, és forgassuk össze a pirított (földi)mandulával.
- Tálaláshoz használjunk por eritrittel kikevert kókusz- vagy mandulajoghurtot, és szórjuk meg egy kis bogyósgyümölccsel.
Na ugye, hogy nem bonyolult? Ígérem, nem lehet elrontani! Ízlés szerint készíthetitek édesebbre is, de én nagyon igyekszem a természetes ízekhez szoktatni magamat, amit mindenkinek javaslok! 🙂 Remélem, Ti is szeretni fogjátok!
Szeretettel,
Detti