Igazából nem tudom szavakba önteni, mennyire finom lett ez a vegán, mindenmentes fehércsokis brownie, azaz blondie. Tökéletes, lágy állag, különleges ízvilág… Ezt tényleg ki kell próbálnod!
Azért nem kis munkám volt benne, hogy allergén- és hisztaminmentesen is ilyen jó legyen ez a recept, de megérte, és máris új nagy kedvenc lett a családban is. Mindenevő szájjal is ez a reakció: “na, ez tényleg nagyon jó!”. Meg kell említsem, bár ez is csak természtes és egészséges összetevőkből áll, azonban ez most nem egy diétás recept, ráadásul nagyon nehéz megállni 1-2 kockánál. Én figyelmeztettelek! Nagyobb családban érdemes lehet egyből dupla adagot készíteni.
Bár ez a blondie magában is nagyon finom, nálam a tetjére most All In Natural Food málna jégkrémkerült. Figyelem, a málna nem hisztaminmentes (2-es értékű), azonban tapasztalatom szerint sokan ezt is jól tolerálják, haladó diétába beleférhet – nekem például kis mennyiségben semmilyen panaszt nem okoz. Az All In fagylaltok közül azonban a vaníliás és a mangós-maracujás változatot hisztaminérzékenyek is bátran fogyaszthatják! Ha biztosra akarsz menni, a fagyi helyett kipróbálhatod például dm-es vaníliás-agavés kókuszkrémmel vagy a földimandula krémemmel is!
Elkészítési idő ~ 1 óra
Recept
Hozzávalók
- 50 g gm zabliszt* + 30 g tápiókakeményítő (VAGY 80 g vaníliás zabpudingpor / pudingpor)
- 40 g kókuszliszt (vagy darált kókuszreszelék)
- 1 tk sütőpor (bio borkő sütőpor)
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1/4 tk szerecsendió (hisztaminérzékenyek óvatosan, ha kell, inkább hagyd ki!)
- 1/4 tk őrölt gyömbér
- 1 csipet só
- 360 g édesburgonya (pucolás előtt)
- 70 g friss datolya
- 3 ek almaecet (adalékanyag mentes!)
- 35 g olvasztott kókuszolaj
- 100 ml sűrű kókuszkrém (pl. Cocomas)
- 80 g vegán fehércsoki felkockázva (pl. Veganz kókuszos fehércsokoládé)
*más gluténmentes liszttel is készítheted, bár így az állaga valamennyiben eltérhet, de a végeredmény jó lesz!
Elkészítés
- Az édesburgonya végeit vágjuk le, hámozzuk meg, és nagyobb kockákra vágva kb. 10 perc alatt főzzük puhára.
- Áztassuk be a kimagozott datolyát langyos vízbe.
- Keverjük össze a száraz összetevőket egy tálban, a csokoládét aprítsuk fel.
- Pürésítsük le a a datolyát 50 ml lével és a főtt édesburgonyával egy aprítógépben.
- Keverjük el a pürét, kókuszolajat és almaecetet a száraz összetevőkkel.
- Az előre behűtött kókuszkrémet robotgéppel verjük habbá amennyire tudjuk. (Ettől jobb lesz az állaga a végén, de amúgy habosítás nélkül is szuper lesz!)
- Végül óvatosan forgassuk bele a habot.
- A tésztát oszlassuk el egy vékonyan kiolajozott kis méretű tepsiben / kenyérformában (~30 x 11 cm).
- Végül szórjuk a felkockázott fehércsokoládét a tetejére, és kicsit nyomkodjuk bele (de akár a tésztába is keverhetjük).
- Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt süssük készre a blondiet!
- Tálaljuk langyosan, hideg fagylalttal, valamilyen krémmel, vagy akár magában!