Pont olyan finom, mint amennyire jól hangzik! Elég nagy kihívás okozott megalkotni a tökéletes muffin tésztát, de megérte a kísérletezés, hiszen az ételérzékenyeknek is kijár a finomság! Plusz csavar a receptben a földimandula krém, ugyanis a földimandulát (más nevén tigrismogyorót) a mogyoró-diófélékre érzékenyek is fogyaszthatják, mivel ezekhez gyakorlatilag nincsen köze, nem csonthéjas, és gumói nem fán, hanem a földben teremnek. Gluténmentes, könnyen emészthető, gazdag B-vitaminokban, biotinban, tartalmaz E-vitamint, és számos ásványi anyagot, különösen jó vas- magnézium- foszfor és kalciumforrás. Szerintem a földimandula krém és maga a muffin is nagyon finom és különleges, természetesen allergén- és hisztaminmentes, és még vegán is! Próbáljátok ki ezt az egészséges finomságot!
Recept (6 muffinhoz)
Hozzávalók
Vaníliás muffin
- 125 g kölesliszt
- 40 g barna rizsliszt
- 1 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk tengeri/Himalája só
- 1/2 tk vanília őrlemény (vagy tartósítószermentes vanília aroma)
- 1 tk tápiókakeményítő
- 2 tk ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor (vagy ennek megfelelő más természetes édesítőszer, steviás eritrit vagy juharszirup)
- 200 ml kókusztej
- 50 ml sűrű kókuszkrém (adalékmentes)
- 1 ek almaecet
- 1 ek olvasztott kókuszolaj
Földimandula krém
- ~62,5 g földimandulaliszt
- 50 ml extraszűz olívaolaj
- 30-50 ml kókuszkrém (attól függ, mennyire szeretnéd krémesre)
- 1/2 tk vanília őrlemény (vagy tartósítószermentes vanília aroma)
- 1 ek juhar- vagy agaveszirup
- 1 csipet tengeri/Himalája só
Elkészítés
Vaníliás muffin
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra (alsó-felső sütés).
- Mérjük ki a kókusztejet és adjuk hozzá az almaecetet, majd néhány percre tegyük félre.
- Alaposan keverjük össze a száraz összetevőket.
- Mérjük ki a többi folyékony összetevőt (kókuszkrém, olaj), majd az almaecetes tejjel együtt adjuk a lisztkeverékhez, és kézi mixerrel alaposan keverjük össze a tésztát, míg teljesen egységes állaga nem lesz. A tészta elég folyékony marad, de ez nem baj!
- Oszlassuk el a keveréket 6 db szilikon muffin formában (nem kell kiolajozni), és 35 perc alatt süssük aranybarnára.
Amíg sül a muffin, készítsük el a földimandula krémet!
Földimandula krém
- Mérjük ki a hozzávalókat, és öntsük őket egy aprítógépbe.
- Turmixoljuk krémesre a keveréket.
Igen, ennyi az egész, kész is a finom földimandulakrém! Ez a krém felhasználható kása toppingnak, és más édességekhez is, például kifejezetten érdemes kipróbálni palacsintával!
A kész muffinokat szedjük ki a szilikon formából, és a tetejüket kenjük meg a krémmel. Tároljuk hűtve, lezárt dobozban, hogy puha maradjon a piskóta. Csak olyan receptet osztok meg, amit szívesen ajánlok NEM ételérzékenyeknek is, de azért most is kiemelném, hogy bárkinek érdemes kipróbálni!