Itt az ígért sárgabarackos vegán túrótorta recept! Egyszerűen elkészíthető, még sütni sem kell, bár főzni “sajnos” igen, ugyanis a vegán túró kölesből készül, a tetejére a sárgabarack lekvárt pedig szintén össze kell rottyantani. De ezeken a forró napokon ennyi szerintem még belefér ezért az isteni sütiért, ami szokásosan csak természetes, egészséges és növényi alapú összetevőkből készül. Bátran kínáljátok a nem “mentesen” étkezőket is vele, már ha marad belőle…
A sütemény alapját igazából mindig variálom, most azt írtam meg, ahogy legutóbb készítettem, de bármilyen datolyás masszával működik. Én nagyon szeretem a köles és a kókusz összhagját, szerintem igazán különleges, kicsit diós ízre emlékeztető ízvilágot kölcsönöz neki. A tetejére szintén készíthető bármilyen gyümölcsből a lekvár, nyugodtan engedjétek el a fantáziátokat! Nálam most házi, szuper édes sárgabarackból készült, így plusz édesítőt sem kellett használjak, engedtem érvényesülni a saját édes gyümölcsös ízét.
Recept (22 cm átmérőjű tortához)
Hozzávalók
- Alap
- 100 ml gluténmentes zabpehely/kölespehely
- 100 ml kókuszreszelék
- 50 ml instant köles
- 8 szem friss datolya (~80 g, beáztatva) + nagyon kevés víz az áztatásból
- Túrókrém
- 200 ml köles
- 600 ml víz
- 200 ml kókusztej
- 200 ml sűrű kókuszkrém (~80%-os, dobozos/konzerves)
- 1/2 tk vanília őrlemény / 1 tk vanília aroma
- 4 tk ötszörös erősségű steviás kókuszvirágcukor (vagy ennek megfelelő más természetes édesítő)
- 1/2 bio citrom leve (haladó hisztamin diétában, ha tolerálod! Helyettesítsd 1-2 tk almaecettel vagy aszkorbinsavval, ha nem bírod!)
- 1 csipet só
- Sárgabarack lekvár
- 4 nagy szem sárgabarack
- 1 tk chiamag
- 20 ml víz
Elkészítés
Alap
- A datolyát áztassuk be fél órára forró vízbe.
- Tegyük a datolyát a többi összetvővel egy aprítógépbe, öntsünk hozzá nagyon keveset (kb. 1 tk) az áztatóvízből, és daráljuk össze alaposan. Formázható állagot kell kapjunk.
- Nyomkodjuk a keveréket a tortaforma aljába, és tegyük a hűtőbe.
Túrókrém
- A kölest alaposan mossuk át meleg folyóvíz alatt, majd tegyük fel főni a vízzel, kókusztejjel, és adjuk hozzá az édesítőt, a csipet sót és a vaníliát is.
- Addig főzzük, míg el nem fő a leve, de ne is tapadjon le, kevergessük gyakran. Kissé szétfő a köles, de így lesz utána jó állaga.
- Vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá a kókuszkrémet és a citromlevet (vagy almaecetet), és botmixerrel turmixoljuk krémesre.
- Ha kihűlt, oszlassuk el a krémet a tortaalapon, majd tegyük vissza a hűtőbe. (Mivel ez sokáig hűl, érdemes lehet ezzel kezdeni az elkészítést.)
Sárgabarack lekvár
- A sárgabarackot mossuk meg és kockázzuk fel. (Meg sem kell hámozni.)
- Egy kis lábasban tegyük fel főni nagyon kevés vízzel és a chiamaggal (ez segít kicsit zseléssé tenni).
- Főzzük addig, míg teljsen összeesik, majd botmixerrel ezt is pürésítsük krémesre.
- Oszlassuk el a torta tetején, és 1-2 órát pihentessük a hűtőben felvágás előtt.
Remélem, Nektek is ízleni fog!