Ha valami különleges de egyszerű és egészséges ebédre vágysz, ezt mindenképp ki kell próbálnod! Ez a töltött édesburgonya vegán (de ígérem, egy csöppet sem hiányzik majd belőle a hús), gluténmentes, hisztaminmentes, azonban tele van hasznos tápanyagokkal. Két fő összetevője, a batáta és a quinoa remek vitamin és ásványi anyag források, és együtt biztosítják a fogásban a szénhidrát, fehérje, és a rosttartalmat is. A hagyma, fokhagyma és a kurkuma hisztamin diétába illeszthetőségéről sokszor ellentmondásos információkat lehet találni, azonban ezek immunerősítő és antihisztamin hatásúak, így ha nem is nagy mértékben, de mindenképpen érdemes fogyasztani őket. Ezek mellett a kakukkfű is egy rendkívül egészséges, immunerősítő gyógynövény, amit bátran használhatunk fűszerezésnek! A növényi sajthelyettesítők sajnos eléggé feldolgozott élelmiszerek, de ha már nincsenek tüneteid, felépítő diétán vagy, akkor kis mennyiségben fogyasztva, élvezetei faktorként ezeket is lehet használni. Érdemes azonban megnézni a összetevőket, hogy ne tartalmazzon magas hisztamintartalmű összetevőket és legyen GMO mentes. Nem is szaporítom tovább a szót, lássuk hogyan áll össze ez a finomság!
Elkészítési idő: ~1 óra
Recept 2 főre
Hozzávalók
- 2 nagyobb méretű édesburgonya
- Kókuszolaj a kenéshez
- 1/2 fej fehérhagyma
- 1 nagy méretű répa
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 100 ml (trikolor) quinoa
- 250 ml víz
- Himalája só
- Fűszerek (1-1 tk): kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, bazsalikom + 1/4 tk kurkuma
- Növényi sajt (opcionális)
Elkészítés
- Az édesburgonyákat alaposan mossuk meg, végeit vágjuk le, majd vágjuk félbe. Egy villával szurkáljuk meg a külsejét, majd kevés kókuszolajjal kenjük meg minden oldalát. Előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 200 fokon kb. 30 perc alatt süssük elő, míg a belseje megpuhul.
- Amíg megsül az édesburgonya, készítsük el a tölteléket. Először pirítsuk meg a hagymát kevés kókuszolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a nagylyukú reszelőn reszelt répát, és pirítsuk néhány percig. Közben fűszerezzük.
- Meleg folyóvíz alatt alaposan öblítsünk át 100 ml quinoát, majd 250 ml vízzel adjuk hozzá a hagymához és a répához, és 15 perc alatt főzzük készre.
- Ha megpuhult az édesburgonya, vegyük ki a sütőből, és egy kanál segítségével kanalazzuk ki belsejét. Figyeljünk, hogy ne legyen túl vékony a burgonya oldala, maradjon stabil. A kikanalazott részt villával törjük össze, majd adjuk hozzá a készre főtt quinoához, és alaposan keverjük össze.
- A tölteléket kanalazzuk bele az édesburgonya csónakokba, nyugodtan meg is lehet púpozni, majd a tetejére szórjunk reszelt sajtot (én Violife vegán cheddar sajtot használtam).
- Tegyük vissza a sütőbe, és 15 perc alatt pirítsuk rá a sajtot.
- Tálaláshoz használjunk vegán tejfölt vagy akár egyszerű növényi tejszínt. Én kókusztejszínnel locsoltam meg, majd egy kis petrezselymet szórtam rá.
Készen is vagyunk! Szerintem komolyabb konyhai tapasztalat nélkül is elkészíthető, és bár összességében kicsit sokat kell vele időzni, de a végeredmény megéri fáradtságot! Remélem, Nektek is ízleni fog!