Egy különleges, könnyen elkészíthető ínyencség allergén- és hisztaminmentesen. Bár már csak heti néhány alkalommal fogyasztok húst, időnként nagyon jól tud esni egy kis minőségi hisztaminmentes húsos fogás is. Az egyik új kedvencem a kacsacomb lett, és a nagy érdeklődésre való tekintettel meg is osztom Veletek, én hogyan készítem (vagyis inkább ahogy Anyukám készíti – köszi Anyu! ). A kacsán túl bár sokan már biztos ismeritek, de különlegességnek mondható a karfiolpüré is, amit szintén érdemes kipróbálni. Szinte bármilyen étrendbe beilleszthető, és azon túl, hogy remek folsav, rost, C- és K-vitamin forrás, még a kalóriatartalma is alacsony, így remekül illik egy zsírosabb ételhez.
Elkészítési idő ~1,5 óra
Recept (4 adaghoz)
Hozzávalók
- Sült kacsacomb
- 4 kacsacomb
- Fűszerek: só, rozmaring, kakukkfű
- Kevés kókuszolaj
- Karfiolpüré
- 1 nagy fej karfiol
- 0,5-1 dl növényi tej
- 1/2 ek kókuszolaj
- Só
- Bors, szerecsendió (hisztaminézékenyek óvatosan! aki nem tolerálja ezeket, próbálja ki például őrölt korindermaggal vagy fűszerköménnyel)
Elkészítés
Tipp: Ha fagyasztott kacsacombot használunk hisztaminérzékenyként, elég csak félig kiolvasztani, hogy minél kevesebb hisztamin termelődjön benne!
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra alsó-felső sütésen.
- A combokat tisztítsuk meg, a nagyon lelógó, zsírosnak tűnő bőrdarabokat vágjuk le, majd sóval, kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezzük meg a húst.
- A befűszerezett combokat és a levágott bőrdarabokat tegyük egy vékonyan kiolajozott tepsibe, majd öntsünk kevés vizet az aljába (tepsi méretétől függően 1-1,5 dl), és alufóliával lefedve süssük kb. 1 óráig, amíg meg nem puhul a hús. Ezt hústűvel ellenőrizzük.
- Ezután vegyük le az alufóliát, és süssük még kb. 30 percig, közben időnként locsoljuk meg a tepsiben lévő kacsazsíros vízzel a combokat.
Amíg sülnek a combok, készítsük el a karfiolpürét.
- A karfiolt szedjük szedjük szét rózsáira, majd sós vízben főzzük puhára, és szűrjük le.
- Adjuk hozzá a kókuszolajat, a növényi tejet, kevés borsot és szerecsendiót (vagy pl őrölt koriandermagot/fűszerköményt).
- Kézi botmixerrel vagy aprítógépben pürésítsük, ízlés szerint még utólag fűszerezzük.
Hisztaminérzékenyként fontos, hogy óvatosan bánjunk a fűszerezéssel, főleg, ha valamivel még nincs sok tapasztalatunk, ezt kérlek, mindig tartsátok szem előtt! A kész kacsacombokat le is fagyaszthatjuk, vagy természetesen kisebb adag is készíthető.
Ahogy látjátok, ez a recept mindenféle különösebb konyhai tudás nélkül is elkészíthető, pedig olyan finom és különleges, hogy nekem felér egy éttermi fogással is. Remélem, Nektek is ízleni fog!