Ezúttal egy haladó hisztamindiétás receptet hoztam Nektek, méghozzá vöröslencse főzeléket. Nekem borzasztóan hiányzott a lencse, így mindenképpen szerettem volna egy próbát tenni vele – lassan egy év diéta után. Mivel több helyen is azt hallottam/olvastam, hogy a vöröslencsét sok hisztaminérzékeny jól bírja, ezért erre esett a választásom.
A vöröslencse számos B-vitamint, kalciumot, foszfort, magnéziumot, cinkbet, káliumot, és vasat is tartalmaz. Szénhidrátszegény, lassú felszívódású, fehérjében és rostban gazdag hüvelyes, fogyasztása rendkívül egészséges, és a többi lencséhez képest kevésbé puffaszt. Így mindenképpen ajánlom a rendszeres fogyasztását, hisztaminérzékenyeknek pedig az óvatos kísérletezést vele, és az alkalomszerű beépítését az étrendünkbe, amennyiben toleráljuk.
A vörös lencsét alapvetően nem szükséges áztatni, de én azért, hogy csökkentsem a hisztamin tartalmát (mivel a hisztamin vízoldékony), 48 óráig áztattam, és közben érdemes minél többször (de minimum minden reggel és este) lecserélni rajta a vizet és átmosni (különben a “hisztaminos” vízben ázik). Ettől függetlenül ahogy már írtam, csak haladó diétában ajánlom vele a kísérletezést, illetve ne feledjük, egy kis puffadás teljesen normális a lencse fogyasztása után!
A másik izgalmas dolog a receptben a curry, ami HI (hisztaminintolerancia) esetén nem ajánlott. De velem nem szúr ki senki! A vöröslencse nagyon finom curry fűszerrel, ezért én néztem egy házi curry receptet, és kiválogattam azokat a fűszereket, amik illeszkednek a hisztamindiétába, és csak ezekkel dolgoztam. Ilyen egyszerű, és szeritem isteni lett! (Persze aki nem hisztaminos, nyugodtan használjon bolti keveréket, ha úgy egyszerűbb.)
Recept (4 adag)
Currys vöröslencse főzelék
Hozzávalók
- 250 g vöröslencse (HI esetén 48 órát áztatva)
- 1 fej fehérhagyma
- 200 ml sűrű kókuszkrém
- 1 1/2 tk só
- 1/3 tk őrölt kurkuma (ha friss még jobb)
- 1 tk reszelt gyömbér (vagy 1/2 tk szárított)
- 1/3 tk fűszerkömény
- 1/4 őrölt koriandermag
- kevés kókuszolaj
Elkészítés
- A fehérhagymát vágjuk apróra, és kevés kókuszolajon pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a lencsét, majd ötsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, fűszerezzük, és 15-20 perc alatt lefedve főzzük puhára, közben időnként keverjük át.
- Amikor már majdnem teljesen megpuhult, adjuk hozzá a kókuszkrémet. Én sürítésnek a végén egy kicsit a lencséből turmixoltam bele, de akár ki is keverhetjük a kókuszkrémet kevés liszttel (pl. 1/2 tk tápiókaliszt). Közben érdemes megkóstolni, kell e még neki plusz fűszerezés. Néhány percig forraljuk össze, és készen is van.
Répafasírt
Hozzávalók
- 2 közepes méretű répa
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 100 g gm zabliszt/kölesliszt
- 1 ek lenmagpehely
- 1 ek olívalaj
- 2 tk őrölt paprika
- 1 tk petrezselyem
- 1/2 tk só
- 1/4 tk fehérbors (haladó HI diétában!)
- ~2 ek víz
Elkészítés
- A répát reszeljük apróra, adjunk hozzá minden összetevőt, és gyúrjuk össze.
- Formázzunk belőle diónyi nagyságú golyókat (~20 db), majd a szélét kevés kókuszolajjal kenjük le, ha szeretnénk, hogy minél ropogósabb legyen.
- 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Ha nem egyenletesen süt a sütőnk, félidőnél érdemes átforgatni a golyókat.
Tényleg nem bonyolult, és nagyon különleges, finom ebéd, amit remélem, Ti is imádni fogtok!