Sokan hiányoltatok már az oldalamon egy kenyér receptet, így remélem, örültök majd ennek a szuper mindenmentes alternatívának, ami nem más, mint egy gluténmentes, vegán, hisztaminszegény arany “csodakenyér”. Na de mitől egy csoda ez a kenyér?
- lisztmentes, lassú felszívódású szénhidrátforrás
- gazdag fehérjében, rostban, omega-3 zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban
- laktató, finom, egészséges kenyér alternatíva
Az egyetlen “baj” vele az lehet, ha nem bírod a tökmagot, mert az is van benne. VISZONT. Én amúgy egyáltalán nem bírtam a tökmagot, azonnal hasfájást okozott, de képzeljétek, már azt is TÖK jól bírom (na, bocsi ha nem szereted a béna szóvicceket :)). De egyébként nincsen sok benne, így teljesen jól tolerálom, és nagyon örülök neki, hogy találtam egy lisztmentes alternatívát, mert vacsorára sokszor eszem szendvicset, de ugye még ha gluténmentes is egy kenyért, attól még a rendszeres, túlzott finomított szénhidrátfogyasztás SENKINEK nem egészsészséges. Nem, akkor sem, ha nem vagy IR-es vagy cukorbeteg. És igen, attól még is szoktam liszteket használni, de közel sem olyan mennyiségben, mint régebben, és az sem mindegy, hogy milyen lisztet és milyen formában fogyasztunk… A lényeg az egyensúly, nem pedig a megszorítások és a szélsőséges célkitűzések.
Erről az április végi hisztaminózis workshopon is sokat beszéltem, ahova elkészült az eddigi legfincsibb zöldségkrémem is, aminek szintén ígértem, hogy hozom a receptjét. És milyen jól passzolt egymáshoz ez a két finomság!
Na de nem szeretem a felesleges dumát, jöjjenek azok a receptek.
Arany csodakenyér
600 g Bio Csodakenyér arany keveréket keverjünk össze 550 ml forrásban lévő vízzel, hagyjuk 20 percig dagadni. Egyengessük el egy kókuszolajjal kikent kenyérformában, és előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 70 perc alatt süssük készre.
Kihűlés után szeleteljük. Mivel ez egy elég nagy adag, és nem kell belőle egyszerre sokat enni, ezért javaslom, hogy szeletelve fagyasszátok le, így bármikor ki tudtok kapni pár szeletet, amikor szükség van rá.
Zöldségkrém “á la Mentes Utakon”
Na ez már egy kicsit összetettebb lesz, de ígérem, ez is elég kevés erőfeszítéssel elkészül, és nem igen lehet elrontani sem. És ami még fontos: bátran kísérletezzetek más zöldség és fűszer variációkkal is!!! Tudom, hogy fruktózérzékenyeknek, SIBO-soknak ez nem lesz egy túl jó recept, de remélem ihletet azért az érintetteknek is tudok adni.
Hozzávalók
- 2 közepes édesburgonya
- 1 nagyobb cékla
- 2 közepes sárgarépa
- 1 fej fehérhagyma
- 1 fej fokhagyma (ha tolerálod)
- Fűszerek: himalája/tengeri só, rozmaring, petrezselyem, kurkuma, (kevés fehérbors)*
- Kókuszolaj a sütéshez
- 2 ek extraszűz olívaolaj
*Érzésre szórom, nem tudok arányokat írni. Nem kell sajnálni a fűszereket, de azért túlzásba se vigyétek, mert azzal is el lehet rontani. Inkább fűszerezd pluszba utólag, ha nem találod elég ízesnek.
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 210 fokra.
- A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk (kivéve a fokhagymát).
- Az édesburgonyát, a céklát és a répát nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagymának csak a “tetejét” vágjuk le anélkül, hogy gerezdekre szednénk (a képen látható módon). A fehérhagymát egyben lehet hagyni.
- Kiterítünk mindent egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd fűszerezzük a zöldségeket, és vegül kókuszolajjal kézzel összeforgatjuk őket. Ne sajnáljuk az olajat, de azért ne is ússzon benne. A fokhagymát csak csurgassuk le egy kis kókuszolajjal.
- Attól függően, mekkorára vágtuk a zöldséget, kb. 35-45 perc alatt puhára sütjük őket.
- Végül mindent összeturmixolunk (a fokhagymának kézzel kell kinyomkodni a belsejét, közben vigyázz, hogy meg ne égesd magad) 2 evőkanál olívaolajjal, szükség esetén még sózzuk.
Hűtőben jól záródó dobozban néhány napig eltartható.
Kiváló szendvicskrém, de használható bármilyen mártogatósnak (pl. (növényi) fasírtok, falafel mellé), de vízzel higítva akár paradicsomszósz helyettesítőnek is megállja a helyét.
Remélem, Ti (és a családotok) is szeretni fogjátok ezeket a finomságokat!
További izgalmas receptek hamarosan…