
Mindenmentes, egyszerű és irtó fini tojásos lecsó receptet hoztam mára. Bár a tofu miatt alapból kiesik pár diétából, de ezt simán kihagyhatjátok, és akkor már jóval több étrendbe belefér! 😊 Sőt, fehérhagymával, sárga paradicsommal haladó hisztamindiétába is tökéletes!
Nálunk most még tonnaszámra terem a paradicsom a kertben, ezért mindenképpen szerettem volna vele valami receptet. Igen igen, képzeljétek, én már „gyógyult” hisztaminosként ilyen mostmár nagy mennyiségben is bírom, és nagyon örülök neki! Mivel páran jeleztétek Insta sztorinál, hogy érdekelne Benneteket a recept, ezért most szépen be is fotóztam és elhoztam Nektek!
Ahogy írtam, a paradicsom nálam most házi volt, tofuból pedig bio terméket használok. Mivel fehérhagymát ritkán kapni, mostanában én már átálltam a bio vöröshagymára, szerencsére nekem már ezzel sincs gondom. Hát persze a legjobb az lenne, ha mindenből lenne itthon – na majd egyszer…! 😊 A lényeg, hogy válasszatok minőségi, lehetőleg bio vagy vegyszermentes alapanyagokat!

Recept (3-4 adag)
Hozzávalók
- 2 nagyobb fej (fehér)hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma (ha tolerálod)
- ~500 g paprika
- ~500 g paradicsom
- 1 ek kókuszolaj
- parajdi só, fehérbors
- tofutojáshoz (elhagyható igény esetén fürjtojással / bio tojással helyettesíthető)
- 175 g bio tofu
- 2 nagy csipet fekete só
- só, fehérbors, kurkuma
- 100 ml víz
Elkészítés
- A hagymát felkockázzuk, a fokhagymát felaprítjuk, a paprikát kicsumázzuk, ezt és a paradicsomot csíkokra vágjuk.
- Egy magasfalú serpenyőben kevés kókuszolajon üvegesre pirítjuk a hagymát, kicsit megdinszteljük a fokhagymával, majd hozzáadjuk a paprikát.
- Kicsit sózzuk, majd fedő alatt elkezdjük párolni. Ha kicsit „megroggyant”, hozzáadjuk a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk tovább, időnként megkavarjuk.
- A tofut villával összemorzsoljuk, összekeverjük a fűszerekkel (fekete só, só, fehérbors, kurkuma) és a vízzel.
- Amikor a paradicsom és a paprika is jól megpuhult, hozzáadjuk a kikevert tofutojást, és még 1-2 percig összerotyogtatjuk.
- Tálaljuk bio barnarizzsel vagy jó minőségű gluténmentes / kovászos kenyérrel.
Igazán egyszerű, hagyományos és fincsi fogás. Remélem, Nektek is ízleni fog így, „Mentes Utakon módra”! 😊
Szeretettel,
Detti