
Ki mondta, hogy a reggeli kásák unalmasak? Vagy hogy allergénmentesen nem lehet finom és különleges reggelit készíteni? A kicsit ráérősebb reggelekre ajánlom a sült kását, még azoknak is, akik egyébként nincsenek oda a kásáért, mivel így teljesen más az állaga is.
A sült kása egy igazán laktató, egészséges és tápanyagdús reggeli tud lenni, ha jól készítjük el. Könnyen variálható más gyümölcsökkel, és az egyéni toleranciákhoz igazíthatók az összetevők is. Én most a “legallergénmentesebb” verziót írom meg Nektek! Ez a recept vegán, glutén- és hisztaminmentes és hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Van viszont benne egészséges szénhidrát, a lenmag révén pedig omega-3 zsírsavak, rost, fehérje, antioxidánsok, csomó vitamin és ásványi anyag is. Érdemes kipróbálni, és még desszertnek is megállja a helyét!


Elkészítési idő: ~ 45 perc
Recept (4 adag)
Hozzávalók
- 2 csésze reggeli pehely (köles/hajdina/quinoa/gluténmentes zab, keverve még különlegesebb!)
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk vanília őrlemény (aromával helyettesíthető)
- 1/2 tk fahéj / kardamon
- 1 csipet só
- opcionális: 2 ek növényi fehérjepor
- 2 lenmagtojás (2 ek lenmagpehely/őrölt lenmag + 6 ek langyos víz)
- 1/2 csésze növényi tej (én kókusztejjel készítem)
- 2 ek olvasztott kókuszolaj
- 1 csésze almaszósz* / éretlen banán pürésítve (fruktózérzékenység/FODMAP diéta esetén)
- 2 ek juharszirup / néhány csepp stevia kivonat
- Gyümölcsök a tetejére egyéni tolerancia szerint (alma/barack/bogyósok)
*válasszunk adalékanyag és tartósítószer menteset, vagy helyettesítsük 2 közepes méretű leturmixolt almával
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra alsó-felső sütésen.
- Készítsük elő a lenmagtojást: keverjük össze a lenmagőrleményt a langyos vízzel, majd tegyük félre.
- Keverjük össze a száraz összetevőket: a pelyheket, sütőport, vaníliát, fahéjat és sót (+ opcionálisan a növényi fehérjét).
- Készítsük elő az almaszószt, és mérjük ki a nedves hozzávalókat, majd keverjük hozzá a száraz összetevők keverékéhez.
- Öntsük a keveréket egy vékonyan kókuszolajjal kikent kenyérformába (~30 x 11 cm).
- A tetejére jöhetnek a gyümölcsök, majd süssük készre 35 perc alatt.
Az almaszósz miatt es a sült kása szerintem egyáltalán nem száraz, de igény esetén lehet fogyasztani növényi tejjel, joghurttal, vagy tejszínnel, vagy aki fogyaszthatja, mogyoró vagy mandulavajjal is feldobhatja. Természetesen még friss gyümölcsökkel is meg lehet koronázni. Akár fagyasztott gyümölcsökkel is süthetjük, bár így a sütési idő növekedhet (pl. fagyasztott áfonyával isteni!).
Könnyen szállítható, és hűtőben 1-2 napig tárolható. Bár hosszabb idő elkészíteni, mint egy sima kását, azonban mivel a hosszabb részét a sütési idő teszi ki, így igazából nem mondanám, hogy sokat kell vele bajlódni. Remélem, Nektek is ízleni fog!
