Tudom, van már pár granola receptem, de az a „baj”, hogy egyre jobbakat csinálok, így mindig jövök valami kis újítással… De remélem, nem unjátok!
Az egyik extraság ebben a receptben a karob, amit kakaópor helyettesítésére szoktak használni. Hisztamin tartalma alacsonyabb, mint a kakaónak, azonban nullás HI ditában még nem ajánlom a fogyasztását! Viszont idővel meg lehet vele próbálkozni hisztaminérzékenyként is, sokan jól tolerálják, és csomó finomságot lehet vele készíteni! Például ezt a különleges „csokis” granolát. Tökéletes választás reggelire vagy tízóraira. Én kókuszjoghurttal szeretem a legjobban, de növényi tejjel/ivójoghurttal is szuper!
Recept
Hozzávalók
- 200 ml (nagyszemű) gm zabpehely / kölespehely
- 100 ml puffasztott köles / amaránt
- 100-150 ml nyers kókuszchips
- 1 nagyobb marék mag (toleranciád szerint... HI kompatibilis opciók pl. brazil dió, mandula)
- 2 púpos ek rizsfehérje (elhagyható)
- 2 tk karobpor
- 1/2 tk vanília őrlemény
- 6 szem friss datolya (datolyapasztával helyettesíthető)
Elkészítés
- A datolyát magozzuk ki és forrázzuk le, a sütőt melegítsük elő 160 fokra.
- Mérjünk ki minden összetevőt egy tálba a fehércsokin kívül, és alaposan keverjük össze.
- A datolyát szűrjük le (a levet tartsuk meg!), és egy villával nyomkodjuk pépesre, majd keverjük el a tálban a többi összetevővel.
- A datolya áztatólevéből öntsünk annyit a keverékhez, hogy éppen felszívja a fehérjeport és kicsit összeálljon (max kb. 50 ml, fokozatosan adagolva, ne áztassuk szét!)
- Sütőpapírral bélelt tepsiben terítsük szét a keveréket, és mehet a sütőbe.
- Összesen 30 percig süssük, 10 percenként átkeverve. A sütőt lekapcsolva, ajtaját kinyitva még 5-10 percig hagyjuk a sütőben, hogy jól kiszáradjon, és roppanós legyen.
- Ha kihűlt, adjuk hozzá az apróra kockázott fehércsokit. Vagy ha akarod, langyosan is belekeverheted, akkor kicsit összeolvad.
- Tálaljuk bogyósgyümölcsökkel, növenyi joghurttal / tejjel / ivójoghurttal, esetleg egy kis magvajjal (pl. tahini) a tetején.
Nem bonyolult, és nagyon finom! Na meg ugye pontosan tudod, mi kerül bele, szükség esetén könnyedén személyreszabhatod az összetevőket, fűszerezést. Csak az a baj vele, hogy túl gyorsan fogy! A tanulság, hogy ha nem egyedül eszed, érdemes lehet dupla adagokat gyártani! 🙂